Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Niezwykły pawilon z Runnymede

 

Czas czytania: ~2 min


Runnymede – to podmokły teren nad Tamizą, położony zaledwie 32 km na zachód od Londynu. To właśnie w tej okolicy swój niezwykły projekt architektoniczny zrealizowali Mark Wallinger i Studio Octopi. Na podmokłej łące wznieśli nietypowy pawilon.

 

pawilon z Runnymede

Sztuka architektury

 

Pawilon z Runnymede nie ma określonej funkcji, istnieje niczym samodzielne dzieło, przykład „sztuki architektury”. Zwiedzający mogą wejść do tego budynku, mogą go odbierać i użytkować indywidualnie. Sami projektanci mówią, że pawilon najlepiej służy refleksji i kontemplacji, że ich celem było stworzenie miejsca, w którym człowiek – w kontakcie z niezwykłą architekturą – może zainspirować się do rozmaitych przemyśleń.

pawilon z Runnymede

Zobacz i poczuj budynek z ziemi

 

Pawilon z Runnymede założono na planie koła. Po wejściu do środka widz może skręcić w lewo lub w prawo i wąskim, wijącym się korytarzem dojść do środka pawilonu. Tam napotka wypełniony wodą, okrągły basen, odbijający światło, dostające się przez wybity w dachu świetlik.

pawilon z Runnymede

Pawilon z Runnymede został zbudowany z ubitej ziemi, wymieszanej ze żwirem i wzmocnionej cementem. Użyta do budowy ziemia pochodzi z okolic, w których pawilon stanął. Dzięki temu budulcowi obiekt ma niezwykły kolor, fakturę, a nawet zapach – oddziałuje na wszystkie zmysły. 

pawilon z Runnymede

To poetyckie miejsce nie jest tylko ucieleśnieniem fantazji autorów projektu architektonicznego. Pawilon stanął w miejscu, w którym 15 czerwca 1215 król Jan bez Ziemi podpisał dokument o nazwie Magna Charta Libertatum - Wielka Karta Swobód, nadającej wiele nowych praw wolnościowych nie tylko feudałom, ale i np. miastom (m.in. w kwestiach podatkowych, sądowniczych, w relacjach z królem).

pawilon z Runnymede

To właśnie miejsce wybrano jako lokalizację pawilonu z Runnymede, bo architekci chcieli, aby zwiedzających historia natchnęła do rozważań nad prawem, pojęciem wolności, sprawiedliwości, równości. Projekt architektoniczny Marka Wallingera i Studio Octopi został zrealizowany w ramach publicznego programu artystycznego National Trust, czyli brytyjskiej organizaji, zajmującej się ochroną zabytków i przyrody.
Foto: Andrew Butler, http://octopi.co.uk


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera