Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze IBL – architektura w lesie

 

Czas czytania: ~2 min


Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa zostało oficjalnie otwarte w październiku 2017 roku. Obiekt powstał na peryferiach Warszawy – w Sękocinie Starym, a projekt architektoniczny budowli opracowali jako główni projektanci Marcin Mleczak i Robert Broniarz z biura Lab 3 Architekci.

 

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa

Projekt architektoniczny dopasowany do potrzeb

 

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym zostało dopasowane zarówno do potrzeb, jak i zastanych warunków. Nie przypomina więc dużych obiektów o supernowoczesnym charakterze (jak choćby krakowskie ICE.

 

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze IBL jest kameralne i skomponowane z leśnym otoczeniem. Budynek liczy 1300 m2 powierzchni i mieści dwie sale, a także foyer i recepcję, które także można zaadaptować na potrzeby spotkania czy wystawy.

 

Choć budynek powstał na potrzeby Instytutu Badawczego Leśnictwa, jego projekt architektoniczny został opracowany z myślą o imprezach o zróżnicowanym charakterze – przestrzeń w budynku jest dość elastyczna, dzięki czemu nadaje się do wykorzystywana na duże konferencje, niewielkie spotkania, wystawy czy prezentacje.

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa

Przebudowa architektoniczna Lab 3 Architekci

 

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym zaprojektowała pracownia Lab 3 Architekci. Głównymi projektantami w tym przedsięwzięciu byli Marcin Mleczak i Robert Broniarz. Ta realizacja architektoniczna powstała w wyniku przebudowy istniejącej tu wcześniej hali prototypów maszyn leśnych, działającej w latach 70. W XXI wieku obiekt zmienił swoją funkcję – pełnił rolę… hali filmowej (w której kręcono m.in. znany serial „Na dobre i na złe”). W 2017 roku rozpoczął się nowy etap istnienia tego obiektu – zamienił się on w centrum konferencyjne.

 

Nowy obiekt skalą i formą został dopasowany do leśnego otoczenia. Podłużny gmach zyskał fasadę, której przeszklenia osłonięto przed nadmiernym nasłonecznieniem drewnianymi żyletkami: „Rytmiczna kompozycja wyodrębnia reprezentacyjne strefy wejścia głównego i współgra z istniejącą przyrodą otaczającego lasu” - piszą architekci. Elementy drewna znaleźć można zresztą w wielu miejscach budynku, np. drewniany sufit listwowy zapewnia wnętrzom doskonałą akustykę.

 

Zachodnie skrzydło budynku wykonano z cegły klinkierowej, która też współgra z naturalnym otoczeniem. Pamiątką po poprzedniej funkcji gmachu jest zaś wyeksponowana w holu głównym suwnica, nawiązującą do industrialnego pierwotnego przeznaczenia hali.

 

Centrum Konferencyjno – Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa

Lokalizacja: Sękocin Stary k/Warszawy

Inwestor: Instytut Badawczy Leśnictwa

Projektanci: Lab 3 Architekci, główni projektanci: Robert Broniarz, Marcin Mleczak

Projekt architektury wnętrz: Zdzisław Mleczak

Realizacja: 2017

Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Hot

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera