Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przebudowa na czerwono - projekt architektoniczny GG-loop

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny przebudowy siedziby muzeum we włoskim mieście Altamura – to dzieło pracowni GG-loop. Architekci opracowali nowy wygląd fasady gmachu, dobudowali to niego także taras. Przy okazji remontu w budynku wprowadzono szereg rozwiązań, zmniejszających zużycie energii.

 

GG-loop
GG-loop

Odważny projekt architektoniczny

Architekci z GG-loop mieli sporo odwagi, tworząc projekt architektoniczny o bardzo wyrazistym charakterze. Muzeum znajduje się bowiem w starej części miasta, pełnej gęstej, historycznej zabudowy, decydując się na tak radykalną zmianę wyglądu fasady jednego z nich trzeba było dobrze się przygotować.

GG-loop

Architekci z GG-loop uznali, że starej zabudowie niewielkiego, włoskiego miasteczka przyda się odświeżenie, powiew nowoczesności, element dynamiczny. Mimo że historyczne, malownicze, centrum było trochę zapomniane, nudne, nie oferował niczego, co by przyciągało ludzi.

GG-loop

Jak zmienić elewację budynku?

 

230 m2 powierzchni – tyle elewacji budynku objął projekt architektoniczny pracowni GG-loop. Dodatkowym elementem prac była budowa 70-metrowego tarasu na dachu. Architekci podkreślają, że ich pomysł na przebudowę fasady był wynikiem głębokiej analizy „genius loci” - ducha miejsca, nie tylko form architektonicznych okolicznych budynków, ile pewnego klimatu, jaki panuje w tej części miasta.

GG-loop

Projekt architektoniczny przebudowy siedziby muzeum we włoskim mieście Altamura poskutkował radykalną zmianą wyglądu budynku. Fasadę muzeum obłożono malowanymi na czerwono kamieniami, ułożonymi na wzór pryzmatów, w trójwymiarowy sposób. Muzeum jest budynkiem prywatnym i niegdyś było domem mieszkalnym – kamienne wyłomy na fasadzie mają symbolizować ważne wydarzenia w dziejach zamieszkującej tu niegdyś rodziny.

GG-loop

Przebudowa fasady przyniosła zaskakujący efekt, a jej załamującą światło, połyskującą powierzchnię architekci zwieńczyli tarasem, pełnym zieleni. Ta interwencja nie tylko nadała budowli lekkości, ale i zwiększyła zasób zieleni w centrum miasta, w którym to drzew czy krzewów jest bardzo niewiele.

 

Foto: gg-loop.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Projekt Architektoniczny, Hot

Archdaily Building of the Year – polskie nominacje
Archdaily Building of the Year – polskie nominacje

Archdaily Building of the Year – to konkurs architektoniczny, w którym najlepsze budynki z całego św ...

Projekt architektoniczny biurowca dla Gliwic
Projekt architektoniczny biurowca dla Gliwic

Projekt architektoniczny biurowca w centrum Gliwic stworzyło ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze Marka ...

Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów
Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów

Trwa głosowanie w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2018. Wśród nominowanych w tym roku obiektów s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera