Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Liminal Studio i projekt domu na skale

 

Czas czytania: ~1 min


Liminal Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny letnich pawilonów, zbudowanych na wschodnim wybrzeżu Tasmanii. Na skalistym zboczu, wśród drzew stanęły domy, których bryła architektoniczna jest wynikiem analizy krajobrazu i pragnienia dostosowania się do niego.

 

Projekt domu
Projekt domu

Zobacz współczesną architekturą w naturalnym otoczeniu

Liminal Studio zostało wybrane do zaprojektowania dziewięciu pawilonów – letnich domów, które został zbudowane na terenie, od lat 90. użytkowanym jako obszar rekreacji i wypoczynku. W sąsiedztwie do lat istnieje szereg budynków, wynajmowanych turystom, którzy ze względu na piękny krajobraz i walory przyrodnicze chętnie odwiedzają tę okolicę.

Projekt domu
Projekt domu

Letnie pawilonu z Liminal Studio miały więc wpisać się nie tylko w malowniczy pejzaż skalistego nadmorskiego zbocza, ale i do istniejącej na terenie ośrodka architektury. Ponadto architektom zależało na tym, aby nowe bryły architektoniczne oferowały użytkownikom zarówno wygody, jak i możliwość kontakty z pięknym otoczeniem.

Projekt domu

Opływowe bryły architektoniczne

Liminal Studio opracowali więc opływową formę architektoniczną, w której wijące się, szklane ściany zintegrowano z drewnianymi tarasami. Wszystko po to, żeby użytkownicy zarówno z wnętrza domu, jak i z zewnątrz mogli stale delektować się widokiem na drzewa i wodę.

Projekt domu

Miękkie, płynne formy, jakie zastosowano w tej realizacji architektonicznej wynikają z warunków działki – nieregularne, opływowe kształty łatwiej było dopasować do skalistego terenu. Ale to nie wszystko: w projekcie architektonicznym udało się też zawrzeć ducha nowoczesności. Pawilony mają formy na wskroś współczesne, dość surowe, wyraziste.

Projekt domu

Refleksyjne szkło oraz nowoczesne, opływowe kształty architekci z Liminal Studio doskonale zharmonizowali z drewnianymi wykończeniami, wykonanymi z desek ścianami, meblami, tarasami. Drewno zapewniło w tych obiekcie architektonicznym wrażenie ciepła i przytulności, także przecież potrzebnego podczas wypoczynku na łonie natury.

 

Foto: Dianna Snape, liminalstudio.com.au


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Domu, Projekt Architektoniczny

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera