Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala KS Cracovia 1906 Biura Projektów Lewicki Łatak

 

Czas czytania: ~4 min


Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych została oddana do użytku w maju 2018 roku, dziesięć lat po tym, jak rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt tego obiektu. Niestety z powodów finansowych realizację projektu zawieszono; powrócono do niej w 2015 roku. Dopiero w tym roku zakończyła się realizacja konkursowego projektu architektonicznego Biura Projektów Lewicki Łatak.

 

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Poznaj projekty Biura Projektów Lewicki Łatak

Biuro Projektów Lewicki Łatak, tegoroczni laureaci Honorowej Nagrody SARP, mają na swoim koncie bardzo zróżnicowane realizacje architektoniczne, np. jedną z tych, która przyniosła im rozgłos jest bardzo nietypowy pomnik; ponadto architekci posługują się wieloma materiałami – od cegły po beton.

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Biuro Projektów Lewicki Łatak zdobyło pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt Hali KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie w 2008 roku. Ta realizacja architektoniczna – to obiekt wielofunkcyjny, którego główną część obiektu stanowi sala gier umożliwiająca rozgrywanie meczów większości dyscyplin halowych.

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Hala KS Cracovia – budynek, który żyje

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych ma od jednej do trzech kondygnacji. Może pomieścić 818 osób (668 na miejscach stałych i 150 na rozkładanych). Poza główną salą gier o wymiarach  44x26m gmach mieści także salę wielofunkcyjną, siłownię, zaplecze administracyjne i konferencyjne, pokoje hotelowe, kawiarnię z tarasem, kasy, recepcję itp. pomieszczenia pomocnicze.

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Dużym wyzwaniem w tym projekcie architektonicznym było dopasowanie formy obiektu do otoczenia. „Mimo położenia inwestycji w obszarze tak bliskim ścisłemu centrum Krakowa, najbliższe sąsiedztwo hali to w znacznej mierze krajobraz otwarty” - mówią architekci, tłumacząc, że planowali halę jako „części zastanego krajobrazu otwartego z jego charakterystycznymi cechami”. Kształt tego obiektu architektonicznego jest wynikiem starannej analizy zastanego krajobrazu z jego skalą, charakterem, ale i atrakcyjnymi dla użytkowników widokami. Tak swoją ideę opisują sami architekci: „Widok z alei Focha poprzez halę na wzgórze i kościół Najświętszego Salwatora podpowiadał nam sposób, w jaki ukształtować północną fasadę budynku. Bliska panorama wzgórza z Kopcem Kościuszki widoczna jest z wnętrza budynku – przez elewację zachodnią. Hall wejściowy, uniesiony o 1m powyżej chodnika alei Focha daje widok na Błonia ponad przejeżdżającymi samochodami. Częścią tego krajobrazu jest hala, wyrasta ona wprost z rozrzeźbionego terenu. Łączy poziomy chodnika wzdłuż alei Focha, ścieżki biegnącej po wale Rudawy z parterem budynku, jego przyziemiem i tarasem na dachu. Na różnych płaszczyznach – poziomych i nachylonych, wewnętrznych i zewnętrznych – zrealizowany został zadany program funkcjonalny”. Ze względu na wymogi, związane z wysokością obiektu część gmachu została obniżona – wkopana poniżej poziomu gruntu.

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych Biura Projektów Lewicki Łatak przypomina wpisaną w krajobraz rzeźbę, która nie tylko pasuje do otoczenia, ale jest też otwarta na szerokie grono odbiorców. Na jej wygląd duży wpływ ma także fakt założenia na dachu zielonego tarasu z  dwukolorową zielenią ekstensywną (na dach, na którym znalazł się także taras widokowy można się dostać windą, a także rampą, prowadzącą wprost z poziomu ulicy).

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych  została zbudowana z kilku materiałów. „swobodna, „krajobrazowa” i nieregularna forma budynku zdecydowała o wykluczeniu choćby częściowej prefabrykacji, którą rozważał początkowo generalny wykonawca” - wspominają architekci. Główne części konstrukcji wykonano z żelbetu, widoczne z zewnątrz elementy betonowe zostały pomalowane na rudy kolor. Konstrukcja części nadziemnej po stronie południowej i zachodniej jest stalowa (w niektórych miejscach malowana na ciemny, prawie czarny kolor), przekrycie dachu hali wykonano z drewna klejonego. Elewacje tej realizacji architektonicznej pokryto stalą corten. Architekci tłumaczą: „ten materiał pozwala na wydobycie i podkreślenie efektu patyny oraz szlachetnego starzenia się bryły. (…) Uznaliśmy, że rdzawa stal doskonale wpisze się w otwarty krajobraz tego fragmentu Krakowa”.

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych Biura Projektów Lewicki Łatak – to  największa inwestycja sportowa Małopolski. Hala służyć będzie polskim paraolimpijczykom (który na ostatnich Igrzyskach zajęli pierwsze miejsce w klasyfikacji medalowej) oraz niepełnosprawnym, chcącym uprawiać sport.

 

Galeria zdjęć realizacji architektonicznej

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych - metryczka projektu architektonicznego

Inwestor: Gmina Miejska Kraków – Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie

Użytkownik: KS Cracovia

Generalny projektant: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o.o. sp. kom.

Architektura i zagospodarowanie terenu: Biuro Projektów Lewicki Łatak, Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak, współpraca: Piotr Madej, Mateusz Smoter oraz Xymena Maciuk, Karolina Pletty, Dawid Rogóż, Matylda Rozmarynowicz, Krzysztof Stępniak, Joanna Styrylska
Konstrukcja: GSBK Biuro Konstrukcyjne

Generalny wykonawca: Skanska S.A.

Konkurs architektoniczny : 2008

Projekt realizacyjny (pierwotny): 2008-2009

Projekt realizacyjny: 2016-2017

Realizacja: 2016-2018

Powierzchnia terenu: 19.159,10 m2

Powierzchnia zabudowy: 2.709,36 m2

Powierzchnia całkowita: 5.102,00 m2

Powierzchnia użytkowa: 3.711,98 m2
Kubatura: 40.837,82 m3

Źródło: lewicki-latak.com.pl
Zdjęcia dzięki uprzejmości Piotra Lewickiego.

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Nagroda Sarp, Hot

Ceglana architektura – nowoczesna miejska willa
Ceglana architektura – nowoczesna miejska willa

Ceglana architektura – choć natykamy się na nią dość często – pozostaje chyba niedoceniana. Kojarzy ...

Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych
Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018
Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera