Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lomax Studio – realizacja architektoniczna jak z komiksu

 

Czas czytania: ~2 min


Lomax Studio – to nazwa realizacji architektonicznej, powstał na zamówienie dwóch artystów. Budynek miał pomieścić ich pracownie, przy czym, że względu na odmienny charakter działalności każdego z zamawiających, obiekt musiał mieć dość zróżnicowane wnętrza.

 

Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN
Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN

Projekt architektoniczny dla dwójki artystów

Projekt architektoniczny Lomax Studio stworzyła pracownia Critical Architecture Network CAN. To ci architekci są odpowiedzialni za wizję niezwykłego budynku, w którym obok siebie może pracować rzeźbiarz i grafik. Pierwszy z nich potrzebował dużej, bardzo jasnej przestrzeni do kreowania swoich wielkoskalowych dzieł w stylu industrialnym, drugi pragnął studia z niewielkim dostępem światła, które szkodzi wrażliwym na promieniowanie UV pracom graficznym.

Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN
Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN

Lomax Studio, realizacja architektoniczna pracowni CAN, powstała w dzielnicy New Cross w Londynie, w otoczeniu ogrodów oraz niewielkich warsztatów rzemieślniczych. Architekci z pracowni CAN, szukając metody na połączenie sprzecznych ze sobą potrzeb dwójki artystów, zdecydowali się zbudować dwie osobne bryły, połączone ze sobą za pomocą jednej tylko ściany.

Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN
Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN

Dwie bryły architektoniczne

I tak realizacja architektoniczna Lomax Studio – to duży budynek warsztatu rzeźbiarskiego i towarzyszący mu znacznie mniejszy „domek”, w którym ulokowano pracownię graficzną. Dzięki rozdzieleniu obu przestrzeni łatwiej było spełnić oczekiwania inwestorów dotyczące nasłonecznienia wnętrz.


 

Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN
Lomax Studio, realizacja architektoniczna, biuro cAN

Ale na tym nie koniec. Pracownia CAN swojemu projektowi architektonicznemu nadała wyjątkowy wyraz. Architekci odważnie sięgnęli po detale, kolory i faktury, różnicując się i zestawiając ze sobą na zasadzie kontrastu. Inspiracja dla kształtu bryły architektonicznej była XVIII-wieczna pralnia, która niegdyś znajdowała się na tej działce, jednak pod względem wykończenia sięgnęli po zupełnie inną estetykę.

 

Budynek pracowni graficznej Lomax Studio obłożono białymi płytkami ceramicznymi; bryłę uzupełnia uskokowy szczyt, pomalowany na różowo oraz utrzymane w tym samym odcieniu zwieńczone łukiem drzwi. Warsztat rzeźbiarski zyskał surowszy wygląd: szczyt budynku obłożono blachą, a elewacje szarymi płytkami.

 

Foto: can-site.co.uk, can.divisare.pro/projects


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne

Archdaily Building of the Year – polskie nominacje
Archdaily Building of the Year – polskie nominacje

Archdaily Building of the Year – to konkurs architektoniczny, w którym najlepsze budynki z całego św ...

Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów
Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów

Trwa głosowanie w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2018. Wśród nominowanych w tym roku obiektów s ...

Webinarium LUG: Na skraju architektury i technologii. Digital engineering na przykładzie Forum Gliwice
Webinarium LUG: Na skraju architektury i technologii. Digital engineering na przykładzie Forum Gliwice

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera