Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole Maebong - nowa realizacja architektoniczna pracowni Daniel Valle Architects

 

Czas czytania: ~1 min


Przedszkole Maebong pracowni Daniel Valle Architects – to realizacja architektoniczna dla dzieci. Potrzeby i percepcja najmłodszych użytkowników była w tym projekcie kluczowa. „Zauważyliśmy, że dzieci zupełnie inaczej odbierają, widzą i czują architekturę. Chcieliśmy stworzyć obiekt dopasowany do tych specyficznych potrzeb” - mówią architekci.

 

Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects
Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects

Pracownia Daniel Valle Architects stworzyła więc bryłę architektoniczną formą, skalą, wyposażeniem dopasowaną do potrzeb „małych” ludzi. Choć teoretycznie wydaje się to oczywiste, że dzieciom wszystko wydaje się większe, bardzo groźne czy przytłaczające, rzadko skalę budynków dopasowuje się do tego sposobu odbioru.

Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects
Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects

Projekt architektoniczny dla najmłodszych

Przedszkole Maebong pracowni Daniel Valle Architects nie jest infantylne, nie jest przesadnie kolorowe, nie epatuje „dziecięcym” sposobem wykończenia. Pod względem formy architektonicznej budynek niewiele różni się od „dorosłej” architektury.  Inny jest tu natomiast sposób aranżowania przestrzeni.

Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects
Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects

Okna w tym przedszkolu mają różną wielkość, znajdują się też na kilku poziomach – aby równie dobry z nich widok miały trzylatki, jak i dzieci starsze, a nawet dorośli. Bryła architektoniczna budynku nawiązuje do tradycyjnego kształtu domu – tę formę architekci uznali za najbliższą dzieciom, najlepiej się im kojarzącą.

Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects
Realizacja zagraniczna, przedszkole dla dzieci, Daniel Valle Architects

Stonowana kolorystyka, naturalne i znane materiały, światło, otwarta przestrzeń – to autorzy tego projektu architektonicznego uznali za najważniejsze w kreowaniu miejsca przyjaznego dzieciom. Zbudowane w Seulu przedszkole nie posiada znanych nam z podobnych realizacji architektonicznych infantylnych elementów – to prosty, stonowany w formie gmach, w którym jednak najmłodsi czują się dobrze, bo stworzona tu przestrzeń jest dopasowana do ich sposobu percepcji otaczającego świata.

 

Foto: danielvalle.com

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Galeria Młociny – rekreacja, nie zakupy
Galeria Młociny – rekreacja, nie zakupy

Od czasu, gdy coraz więcej zakupów robimy w internecie, stacjonarne centra handlowe musiały zacząć s ...

Webinarium Libet: Mała architektura w ogrodzie – funkcjonalne strefy z betonowych elementów
Webinarium Libet: Mała architektura w ogrodzie – funkcjonalne strefy z betonowych elementów

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Semmelrock: Łatwe i szybkie projektowanie nawierzchni twardych w programie Vectorworks
Webinarium Semmelrock: Łatwe i szybkie projektowanie nawierzchni twardych w programie Vectorworks

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera