Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


THE WALL. Rezydencja w Genewie z Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz

 

Czas czytania: ~3 min


Najnowszy projekt architektoniczny Barycza i Saramowicza zostanie zrealizowany w Genewie. Willa powstanie w zamieszkałej przez miliarderów dzielnicy Cologny. Ta lokalizacja ma wiele atutów, jednym z nich jest malownicze położenie na wzgórzu nad Jeziorem Genewskim. W tym miejscu można podziwiać wspaniałe panoramy widokowe w kierunku centrum Genewy, dzielnicy Ligi Narodów, a przede wszystkim na Jezioro Lemańskie z Jet d’Eau i położone za nim wzgórza Jury.

 

Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Projekt Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz zostanie zrealizowany w Genewie – już sam ten fakt jest wart podkreślenia, w końcu polscy architekci nie często mają okazję budować poza granicami kraju, a zwłaszcza w tak prestiżowym miejscu.  Rafał Barycz i Paweł Saramowicz mają na koncie liczne realizacje architektoniczne luksusowych i oryginalnych willi, w tym w Warszawie czy w Izabelinie, zatem genewska rezydencja świetnie wpisze się w ich imponujący dorobek.

Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Dom wpisany w kontekst miejsca

Członkowie zespołu Barycza i Saramowicza podkreślają, że przy tworzeniu tego projektu architektonicznego ważny był dla nich kontekst miejsca, urbanistyczny klimat, w którym willa miała być zrealizowana. „Układ urbanistyczny Cologny tworzą wąskie kręte uliczki, tonące w zieleni, poprzerastane bluszczem mury, pośród których zlokalizowane są wille, w wielu wypadkach zabytkowe. Ewokuje to niesamowity klimat miejsca. Te nietuzinkowe okoliczności stały się kanwą naszego projektu” - mówią architekci.

 

Projekt architektoniczny willi w Genewie odwołuje się do historii miejsca inwestycji. Dzieje Cologny sięgają średniowiecza; okolica rozwijała się dynamicznie w XVII wieku, pierwsze luksusowe rezydencje zaczęły tu powstawać już w XVIII wieku. W jednej z nich na początku XIX wieku lato spędzał Lord Byron. Dziś dzielnica jest nie tylko miejscem zamieszkania przedstawicieli elity światowej finansjery, ale też siedzibą wielu ważnych organizacji, np. Światowego Forum Gospodarczego.

Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Poznaj sekrety projektu rezydencji w Genewie

Projekt architektoniczny Rafała Barycza i Pawła Saramowicza otrzymał nazwę The Wall – Ściana/Mur. Określenie to zaczerpnięto z tradycyjnego sposobu budowania w tej okolicy, w której spadki terenu wymuszają niwelowanie ich za pomocą ścian i murów oporowych. „Rezydencja wpisuje się w organiczną strukturę terenu – wzgórza o znacznym spadku – będąc rodzajem wieloskalowego muru oporowego, w którym wycięto duże okno” - mówią o swoim projekcie architektonicznym jego autorzy. Dom otrzymał bryłę, nasuwającą skojarzenia z długim murem. Budowla wykonana zostanie z kamienia oraz żelbetu licowego. Ten ostatni materiał – to ukłon ku dorobkowi Szwajcara, Le Corbusiera, a także żywej w tym kraju tradycji budowania z betonu architektonicznego. Ściany rezydencji obłożone zostaną prefabrykowanymi płytami betonu licowego, którego faktura przypomina trawertyn

Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
Projekt architektoniczny, THE WALL, Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Kluczową rolę w architektonicznej idei tej rezydencji pełnić będą dwa ogromne okna. Jedno otwierające się na Genewę i drugie, przeciwległe, prowadzące ku minimalistycznemu ogrodowi na tyłach domu. Budynek jest trzykondygnacyjny: parter przeznaczono na strefę dzienną, piętro na pokoje prywatne domowników, strefa pomocnicza mieści się w przyziemiu. Do wnętrza domu prowadzi reprezentacyjne wejście i rozległy hol. O poziomie luksusu tej rezydencji świadczyć może fakt, że w jego bryłę architektoniczną wpisano m.in. basen z rozbudowaną strefą rekreacyjną, parking podziemny, mieszkanie dla służby, skład win z pomieszczeniem do ich degustacji czy salę kinową.

 

Rezydencja THE WALL - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Genewa
Projektanci: dr arch. Rafał Barycz, dr arch. Paweł Saramowicz/ Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
Powierzchnia użytkowa: 1000 mkw.
Projekt: 2018


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Hot

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera