Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Heli-stage – futurystyczna rotunda z pracowni ATAH

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny futurystycznego pawilonu na planie koła stworzyła pracownia ATAH. Budynek stanął na wejściu na teren dawnej fabryki tekstylnej w chińskim mieście Shaoxing. Fabrykę jakiś czas temu zamieniono w centrum rozrywki, sztuki i handlu, a pawilon ATAH miał być swego rodzaju bramą wejściową. Architekci z ATAH byli także odpowiedzialni za rewitalizację tego obszaru, za zamianę jego funkcji.

 

Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda
Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage
Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage

Szklany pawilon z pracowni ATAH – to realizacja architektoniczna, która miała połączyć praktyczne funkcje z efektowną formą. Wolnostojący obiekt architektoniczny miał się stać znakiem rozpoznawczym, wizytówką dla tego terenu.

Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage
Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage

Zobacz projekt architektoniczny świetlistego pawilonu

Pawilon otrzymał formę architektoniczną szklanej bryły, założonej na planie koła. Niezwykłym rozwiązaniem było „rozcięcie” cylindrycznego budynku w połowie i umieszczenie w tej „szczelinie” szerokich, podświetlanych, spiralnych schodów, połączonych z tarasami widokowymi. Dzięki temu budynek nie tylko zyskał niezwykły wygląd, ale i stał się jeszcze bardziej atrakcyjny dla zwiedzających.

Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage
Pracownia ATAH, futurystyczny pawilon, rotunda, Heli-stage

To realizacja architektoniczna wzniesiona w oparciu głównie o stalowy szkielet. Kurtynowe ściany budynku złożono z ujętych w metalowe ramki trójkątnych, szklanych paneli, które są podświetlane, dzięki temu można zmieniać ich kolory lub wyświetlać na nich różne graficzne kompozycje, co jeszcze bardziej wyróżnia gmach i lepiej spełnia zamiar, aby ów projekt architektoniczny był wizytówką całego kompleksu zabudowy.

 

Foto: Shiromio, a-tah.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera