Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolejna udana realizacja architektoniczna od xystudio

 

Czas czytania: ~3 min


xystudio i Fabryka Mebli Forte nadal ze sobą współpracują. Projektanci stworzyli niedawno kolejny projekt architektoniczny dla tej firmy – przedszkole przyzakładowe tym razem powstało obok fabryki w Suwałkach. Budynek został stworzony z myślą o najmłodszych użytkownikach, zaprojektowany w skali dziecka.

 

 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna
 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi Mazowieckiej – to realizacja architektoniczna, która trzy lata temu, gdy powstała, budziła spore emocje. Była wyjątkowa z kilku powodów – powstała na zamówienie właściciela dużej formy jako obiekt służący dzieciom pracowników (bardzo rzadko polscy przedsiębiorcy decydują się na takie inwestycje). Proste i skromne, otrzymało zarazem wyrazistą i niebanalną formę architektoniczną, co przyniosło architektom wiele uznania i kilka nagród.

 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna
 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna

Poznaj walory tego projektu architektonicznego

Teraz xystudio dla tego samego inwestora opracowało projekt architektoniczny kolejnego przedszkola – tym razem w Suwałkach. Lokalizacja w chłodnym zakątku Polski, a także na rozległej, ale wietrznej łące zdeterminowały wygląd budynku. Obiekt architektoniczny założono na planie litery „H”. wszystko po to, aby maksymalnie wykorzystać światło dzienne, ale i ochronić dzieci przed wiatrem.

 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna
 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna

We wschodnim skrzydle przedszkola architekci z xystudio umieścili żłobek, uznawszy, że najmłodsze dzieci najbardziej potrzebują dobrego doświetlenia do zajęć, które odbywają się rano, przed drzemką. Ponadto – dodają architekci - „budynek ustawiony został w taki sposób, by w miesiącach czerwiec-sierpień rzucał cień na plac zabaw dla najmłodszych, który znajduje się bardzo blisko sal”, dzięki czemu popołudniu, gdy maluchy są na dworze, słońce ich nie razi. W zachodnim skrzydle budynku znalazło się przedszkole. Tu najwięcej słońca dostaje się popołudniu, kiedy w przedszkolu, w którym nie śpi się w dzień, odbywa się wiele zajęć. „Z sal przedszkolnych widać ogród z małą szklarnią, natomiast plac zabaw znajduje się od południowej strony aby nie rozpraszał dzieci w trakcie zajęć. Zacienienie placu zabaw w gorące dni zapewnią posadzone drzewa, które za kilka lat zaczną spełniać swoją rolę. W bliskim sąsiedztwie placu zabaw zaprojektowane zostały dwie zewnętrzne toalety dla dzieciaków” - opisują swoją koncepcję architektoniczną jej autorzy.

 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna
 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna

Światło i zieleń w architekturze

Przedszkole xystudio posiada ciekawą bryłę architektoniczną. Przeznaczone dla 150 dzieci ma formę rozłożystego budynku jednopoziomowego. Cały obiekt został otoczony zadaszonymi tarasami, na które dostać się można z każdej sali wewnątrz budynku. Te miejsca zabaw chronione są przed słońcem, deszczem, wiatrem. W tarasach wycięto otwory, by doświetlały znajdujące się tam piaskownice, świetliki dachowe ulokowano także nad wnętrzami budynku. „Sercem” budynku jest  wielka  sala wielofunkcyjna z drabinkami, ścianą luster, huśtawkami.

 xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna
xystudio, przedszkole w Suwałkach, realizacja architektoniczna

Autorzy projektu architektonicznego podkreślają, że zieleń i otoczenie budynku było dla nich tak samo ważne, jak bryła. „Sale łączą się z tarasami, tarasy z placami zabaw i zielenią” - mówią. Wokół budynku posadzono drzewa (na razie niewielkie, bo to niedawno ukończona realizacja architektoniczna), są rabaty,  grządki dla dzieci i mała szklarnia, w której hodowane są warzywa. W rozległym ogródku rosną krzaki malin, jeżyn, borówki i wiele innych „smacznych” roślin” - dodają architekci. Na terenie znalazły się też trawniki i górki do swobodnej zabawy. Na jednej z takich górek stanął mały wiatrak zasilający oświetlenie terenu.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji architektonicznej

Przedszkole przyzakładowe Żółty Słonik - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Suwałki, ul. Północna 34A

Inwestor: Fabryki Mebli „Forte” S.A.

Projektanci: xystudio, architekci: Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska

Współpraca autorska: architekci: Anna Prałat, Marta Komorowska

Architektura wnętrz: xystudio

Architektura krajobrazu: xystudio

Konstrukcja: Dionizy Mróz

Generalny wykonawca: Gober Firma Budowlana
Operator przedszkola: Kids&Co.

Powierzchnia terenu: 6255m2

Powierzchnia zabudowy: 1034,22m2

Powierzchnia użytkowa: 988,50m2

Powierzchnia całkowita: 1125,34m2

Kubatura: 4342,75m3

Projekt: 2017

Realizacja: 2018


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Obiekt Architektoniczny

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera