Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

 

Czas czytania: ~3 min


V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. Ciekawe jest przełożenie na kształt bryły licznych uwarunkowań oraz wynikających z szacunku do otoczenia pomysłów, niebanalne jest tu rozlokowanie funkcji, staranne dobranie materiałów i elementów wykończeniowych.

 

Maćków Pracownia Projektowa, Zbigniew Maćków, szkoła we Wrocławiu, bryła architektoniczna

Poznaj nagrodzony projekt architektoniczny z betonu

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to projekt architektoniczny biura Maćków Pracownia Projektowa. W rozstrzygniętej niedawno tegorocznej edycji konkursu „Polski cement w architekturze” ta realizacja zdobyła wyróżnienie. Jury w uzasadnieniu podkreśliło, że docenia tę bryłę architektoniczną „za klasyczne pokazanie możliwości konstrukcyjnych technologii żelbetowych. Za racjonalne użycie żelbetowego szkieletu i kreatywne wykorzystanie możliwości żelbetowego monolitu, dzięki którym całe klasy unoszą się w powietrzu pozornie przecząc prawom grawitacji”.

Maćków Pracownia Projektowa, Zbigniew Maćków, szkoła we Wrocławiu, bryła architektoniczna

Zbigniew Maćków i jego zespół projekt architektoniczny budynku szkoły oparli o dogłębną analizę zastanych na działce warunków. Uwzględnili fakt, że teren szkoły znajduje się obok ruchliwej ulicy, ale zarazem w pewnym oddaleniu od gęstej, miejskiej zabudowy. Kształt bryły skomponowali tak, aby zachować maksymalnie dużo porastających działkę drzew (nowy budynek posadowiono na obrysie dawnych zabudowań) – ta dyscyplina zaowocowała bryłą prostą i jasną w swoim układzie. Co ciekawe, aby zoptymalizować powierzchnię zabudowy (a więc uniknąć wycinki drzew) boisko szkolne ulokowano… na dachu budynku.

Maćków Pracownia Projektowa, Zbigniew Maćków, szkoła we Wrocławiu, bryła architektoniczna

Przemyślana bryła architektoniczna

Bryła architektoniczna V LO jest prosta, jednak jej wnętrze kryje głęboko przemyślany układ funkcjonalny, służący zarówno uczniom, jak użytkownikom z zewnątrz. Ważnym miejscem w tej realizacji architektonicznej jest hol: oddziela on pomieszczenia dydaktyczne od hałasu ulicy, stanowi zarazem przestrzeń rekreacyjną dla uczniów; ze względu na to, że szkoła mieści w sobie wiele przestrzeni o różnych funkcjach dostępnych dla różnych grup użytkowników (sale konferencyjne, sportowe, bibliotekę), architekci wiele uwagi poświęcili systemowi komunikacji; poszczególne funkcje scalono za pomocą „węzła rozrządczego”, który „dystrybuuje i kontroluje ruch po szkole”.

Maćków Pracownia Projektowa, Zbigniew Maćków, szkoła we Wrocławiu, bryła architektoniczna

Rozkład funkcji i system komunikacji wewnątrz budynku był kluczowy dla tej realizacji architektonicznej, podobnie jak uformowanie samej bryły. W budynku szkolnym nadanie kształtu przestrzeniom sal lekcyjnych oraz miejsc wspólnych jest ważne, bo oddziałuje na sposób integracji młodzieży. W przypadku gmachu V LO we Wrocławiu architekci z biura Maćków Pracownia Projektowa sięgnęli po jeszcze jedno – nietypowe – rozwiązanie. „Od strony ulicy Ślężnej dociążyliśmy hol nanizanymi nań pomieszczeniami laboratoriów, które z uwagi na swoją specyfikę mogły korzystać ze światła górnego” - piszą. Innymi słowy – na elewacji budynku „zawieszono” różnej wielkości kubiki, mieszczące wyposażone w przeszklone sufity sale. W ten sposób nie tylko powiększono powierzchnię użytkową gmachu, ale i nadano ciekawą dynamikę zewnętrznej bryle. Tym samym owe „wystające” kubiki oraz boisko na dachu uczyniły gmach szkoły na tyle nietypowym, że z pewnością intrygującym i atrakcyjnym dla młodych ludzi, którzy z niego korzystają.

Maćków Pracownia Projektowa, Zbigniew Maćków, szkoła we Wrocławiu, bryła architektoniczna

Liceum Ogólnokształcące Nr V z kompleksem rekreacyjno-sportowym - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Wrocław, ul. Kuronia 14

Inwestor: Gmina Wrocław – Zarząd Inwestycji Miejskich

Projektanci: Maćków Pracownia Projektowa: Zbigniew Maćków (główny projektant), Juliusz Erdman, Jerzy Kopka, Maciej Kowaluk, Michał Mrzewa, Anna Patyk, Ewa Pobudejska, Kinga Bender, Łukasz Reszka, Piotr Sulisz, Agnieszka Trebenda-Toczydłowska, Piotr Wilk, Maciej Witaszek, Bartosz Zięba, Piotr Zybura

Konstrukcja: A.K.I.-Projekt

Wykonawca: Mirbud

Powierzchnia zabudowy: 4 420 m2

Powierzchnia użytkowa:11 138 m2

Powierzchnia całkowita: 13 376 m2

Kubatura: 57 801 m3

Projekt: 2007 (konkurs), 2009 (projekt budowlany i wykonawczy)

Realizacja: 2017

zdjęcia:Maciej Lulko
Źródło: polskicement.pl, mackow.pl

Polska Architektura XXL 2018

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Architektoniczne, Bryła Architektoniczna, Hot

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Unikato – lekarstwo dla miasta
Unikato – lekarstwo dla miasta

Unikato – to realizacja architektoniczna wyjątkowa z wielu powodów. Budżet tej inwestycji był ekstre ...

Projekt biurowca na rogu ulicy
Projekt biurowca na rogu ulicy

Projekt architektoniczny pięciokondygnacyjnego biurowca w centrum Częstochowy opracował zespół Danie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera