Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wood House – krakowska realizacja architektoniczna Kita Koral

 

Czas czytania: ~2 min


„Wood House to wymarzone miejsce do odpoczynku po codziennym zmaganiu się z miastem” - piszą o swoim projekcie architektonicznym autorzy, Piotr Kita i Tomasz Koral. Dom, który zbudowali w krakowskiej dzielnicy Bronowice składa się z czterech apartamentów o powierzchni pomiędzy 140 a 148 m2.

 

Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu
Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu

Poznaj nagrodzony projekt architektoniczny

Wood House został już doceniony zdobył drugą nagrodę w ubiegłorocznej edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza w kategorii „Architektura mieszkaniowa”. Jurorzy swój werdykt uzasadnili wówczas, podkreślając, że „projekt to odważna próba stworzenia nowej jakości formy miejskiego budynku zaprojektowanego z głębokim respektem dla istniejącej zieleni”.

Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu
Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu

Projekt architektoniczny budynku mieszkalnego Wood House zdeterminowały nie tylko oczekiwania inwestora i zapisy planu miejscowego, ale i fakt, że na przeznaczonej pod zabudowę działce rosły dorodne, stare drzewa. To właśnie chęć otwarcia mieszkań na zieleń stała się niezwykle ważną kwestią, którą uwzględnili autorzy koncepcji architektonicznej.

Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu
Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu

Dom o nietypowej bryle architektonicznej

Wood House został ustawiony w linii północ – południe, krótszym bokiem skierowano go ku ulicy. W ten sposób dłuższe elewacje budynku, skierowane na wschód i na zachód mogły być nie tylko odseparowane od wzroku przechodniów, ale i wyposażone w duże przeszklenia, otwierające widok na zieleń. Apartamenty na piętrze posiadają ponadto przeszklone balkony, mieszkania na parterze – tarasy.

Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu
Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu

Wood House - to właściwie dwa domy w zabudowie bliźniaczej. Piotr Kita i Tomasz Koral nadali tej realizacji architektonicznej dość dynamiczną formę – wejścia do budynku umieszczono w wysuniętych poza lico ścian, wąskich ryzalitach, zaś każdy z segmentów, z których skomponowano tę bryłę architektoniczną nakrył osobny, spadzisty dach. W ten sposób bryła budynku zyskała nietypowy,nieregularny kształt, który dodatkowo urozmaicono, okładając jej elewacje grafitowymi deskami. Wśród licznych funkcjonalnych dodatków, w jakie wyposażono mieszkania znajdują się m.in. system inteligentnego zarządzania FIBARO lub KNX czy wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła – rekuperatorem.

Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu
Wood House, Kita Koral, Piotr Kita, Tomasz Koral, realizacja architektoniczna, projekt domu

Wood House - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: ul. Lazurowa 3A, Kraków

Inwestor: Modern Living Development sp. z o.o. sp. k.

Projektanci: c (Kita Koral Architekci sp. z o.o.)
Wykonawca: Modern Living Development sp. z o.o. sp. k.
Powierzchnia zabudowy: 283 m2

Powierzchnia całkowita: 1126 m2
Projekt: 2016

Realizacja: 2017


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Dom Wielorodzinny, Projekt Domu, Hot

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera