Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Aranżacja wnętrza Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

 

Czas czytania: ~1 min


Budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego to jedyny polski obiekt, który powalczy o prestiżową nagrodę im. Miesa van der Rohe. Projekt budynku powstał we współpracy pracowni Grupy 5 Architekci z Warszawy, BAAS z Barcelony oraz MAŁECCY biuro projektowe z Katowic. Dzięki współpracy cenionych architektów powstała zaskakująca bryła, doskonale wpisana w tkankę istniejącej już, gęstej zabudowy oraz wnętrze, które jest kontynuacją tego, co na zewnątrz.

 

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, aranżacja wnętrza

Przestrzeń budynku stała się inspiracją do stworzenia bryły a jej kontynuację widać we wnętrzu. Punktem wspólnym jest rdzawa cegła będącą dominującym materiałem wykończeniowym. Umiejętne i pełne wirtuozji zabawy materiałem, poprzez układanie cegieł na wiele różnych sposobów, w niezwykły sposób różnicuje przestrzeń. W środku znajdziemy również drewno w postaci okładzin ścian, klinkier wykorzystany jako posadzka czy surowe betonowe konstrukcje, tworzące ażurowe wykończenia sufitu czy przepierzenia.

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, aranżacja wnętrza

Nowy obiekt, nowe wnętrze

Stara fabryka żarówek została wtłoczona w obiekt i zaadoptowana na bibliotekę wydziałową z czytelnią i antresolą. Wnętrze utrzymane jest w bieli. Wysokie stropy i duże przeszklenia, a także śnieżna biel ścian i wyposażenia sprawiają, że pomieszczenie pełne jest światła i powietrza.

 

Zobacz aranżację wnętrza Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego, która powstała dzięki wpółpracy BAAS Arquitectura, Grupy 5 Architekci, MAŁECCY biuro projektowe. Odwiedź nasz serwis sztuka-wnętrza.pl i przekonaj się, czy projekt jest wart uwagi!

 

Zobacz aranżację wnętrza

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wnętrza Publiczne, Aranżacja Wnętrza

Nietypowe bloki dla Rzeszowa
Nietypowe bloki dla Rzeszowa

U stóp wzgórz w dzielnicy Zalesie w Rzeszowie znajduje się niska, głównie jednorodzinna zabudowa. W ...

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera