Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny biurowca dla Gliwic

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt architektoniczny biurowca w centrum Gliwic stworzyło ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze Marka Gachowskiego. Zadanie nie było łatwe, bo nowy obiekt miał stanąć w jednej z najlepszych lokalizacji w mieście, przy jednej z głównych ulic miasta i w bezpośrednim sąsiedztwie Starówki. Co więcej, nowa realizacja architektoniczna miała pozytywnie wpłynąć na cała okolicę, podnosząc jej prestiż i jakość.

 

ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach
ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach

Budynek biurowy w centrum miasta

Projekty architektoniczne budynków biurowych powstają bardzo często w silnym związku z otoczeniem – dostosowując się czasami do nawet niewielkich elementów przestrzeni (Tree House Office). Od innych tego typu realizacji architektonicznych oczekuje się wprowadzenia pewnego ładu w sąsiedztwo (Villa Metro), jeszcze inne muszą się formą dopasować do bardzo specyficznej zabudowy dookoła (Biurowiec Za Bramką).

ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach
ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach

Marek Gachowski, autor projektu architektonicznego biurowca w Gliwicach, musiał wziąć pod uwagę szereg elementów. Jak sam to opisuje: „Konieczne było pogodzenie wymagań odtworzenia historycznego narożnika ulic Dworcowej  i Dolnych Wałów i poszanowania sąsiedztwa zabytkowego budynku Poczty Głównej z dążeniem do nadania budynkowi formy zgodnej z projektowymi -  estetycznymi i technologicznymi - tendencjami panującymi w pierwszej ćwierci XXI wieku”.

ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach
ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze, Budynek biurowy, realizacja architektoniczna, biuro w Gliwicach

Projekt architektoniczny dobrze dopasowany

Projekt architektoniczny biurowca w centrum Gliwic uwzględnił więc zarówno układ urbanistyczny okolicy, jak i formy czy gabaryty sąsiednich zabudowań, a także „kulturowy klimat” miejsca, w którym przez lata nakładały się na siebie różne warstwy, style, koncepcje rozwoju miasta. Nowy obiekt ustawiono zgodnie z biegiem pierzei ulicy i dostosowano wysokością do gabarytów sąsiednich budowli, np. wyższe kondygnacje biurowca cofnięto względem niższych, parterowi nadano nieco większą wysokość – aby zapewnić wygodne użytkowanie lokali usługowych. Sporo uwagi w projekcie architektonicznym poświęcono ukształtowaniu narożnika budynku, który uformowano, opierając się o analizy historyczne układu zabudowy. Aby nie przysłonić cennej fasady gmachu Poczty Głównej projektowany budynek odsunięto o 3 metry od jej ściany szczytowej. Pozwoliło to przy okazji zachowanie szpaleru istniejących drzew.

 

Galeria zdjęć realizacji architektonicznej

Budynek biurowy z usługami na parterze otrzymał prostą i nowoczesną formę architektoniczną. Otrzymał trójszybowe fasady, które z jednej strony zapewniają wnętrzom dobre warunki cieplne, z drugiej – otwierają wnętrze na ruchliwą ulicę, na miasto. Biurowiec w Gliwicach powstał w bezpośrednim sąsiedztwie neogotyckiego gmachu poczty, powstał w centrum miasta, w którym zachowało się sporo historycznej, ceglanej zabudowy. Ukłonem ku temu dziedzictwu jest nałożenie na szklane elewacje ceramicznej „siatki”. Szklane fasady o zdecydowanie horyzontalnych podziałach wzbogacono o systemu rastrów i żaluzji z elementów ceramicznych w kolorze czerwono-brązowym. To uzupełnienie szklanych elewacji o detal kojarzący się z cegłą pozwoliło nawiązać nowoczesną bryłą do architektonicznej tradycji.

 

Budynek biurowy Dworcowa 25 - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Gliwice, ul. Dworcowa
Inwestor: Global City Holdings poprzez Gliwice Business Park sp. z o.o.

Projektanci: ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze Marek Gachowski
Wykonawca: Takana

Wysokość: 23,50 m

Powierzchnia netto budynku: 6878,1 m2 (I etap)

Powierzchnia całkowita: 7458 m2
Realizacja: 2018 (I etap)
Źródło: arkus.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Architektoniczny, Realizacja Architektoniczna

Hyttee - drewniany domek wypoczynkowy
Hyttee - drewniany domek wypoczynkowy

Hyttee – to projekt architektoniczny Marleny Kilian, zrealizowany przez wykonawcę, Marka Piojdę. Lic ...

Webinarium LUG: Rola światła w budowaniu tożsamości miejsca
Webinarium LUG: Rola światła w budowaniu tożsamości miejsca

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, projektantów wnętrz, studentów, wykonawców i wszy ...

Webinarium Deceuninck: Nowe trendy w branży stolarki PVC
Webinarium Deceuninck: Nowe trendy w branży stolarki PVC

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, projektantów wnętrz, studentów, wykonawców i wszy ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera