Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom jednorodzinny w lesie

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego w Klementowicach niedaleko Puław – to dzieło biura biura 081 architekci. Działka pod zabudowę byłą wyjątkowo malowniczo położona, ale jednocześnie niełatwa do posadowienia niej nowego obiektu architektonicznego.

 

081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Przegląd polskich realizacji architektonicznych pokazuje, że ich autorzy potrafią twórczo wykorzystywać różne niedogodności terenu, dla którego opracowują koncepcje architektoniczne, czy to jego niewielkie rozmiary (dom jednorodzinny na małej działce), czy to nietypowe położenie (dom Nemo), pochyłość terenu (willa w Gdyni) czy lokalizację w trudno dostępnym terenie (dom po drodze).

081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Projekt architektoniczny na trudnej działce

Działka, na której zrealizowano dom jednorodzinny położona jest w Klementowicach niedaleko Puław, na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, poprzecinanym lessowymi wąwozami. Położna jest na mocno zadrzewionym zboczu. Architekci opisują najtrudniejsze elementy tej lokalizacji: „od frontu (północy) znajduje się droga oraz staw, które odcinają bezpośredni kontakt z innymi zabudowaniami, od tyłu (południa) rośnie gęsty las, za którym znajdują się tory kolejowe”. Trudna charakterystyka terenu narzuciła autorom projektu architektonicznego wiele rozwiązań, które wpłynęły na ostateczny kształt całego założenia.

081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Zobacz dom w lesie

Bryła domu została posadowiona w centralnej części działki, dzięki czemu dom został otoczony ze wszystkich stron drzewami, zapewniających mieszkańcom poczucie prywatności bez konieczności budowania wysokich ogrodzeń. Przyszli mieszkańcy – trzyosobowa rodzina – chcieli, aby dom posiadał jasny podział na strefy funkcjonalne. Autorzy projektu architektonicznego zdecydowali się wydzielić trzy takie „bloki”, lekko je względem siebie poprzesuwać, a następnie zamknąć w prostej bryle na planie prostokąta. Tak powstały: „blok rodziców” ze strefą wejściową, główną sypialnią oraz łazienkami; „blok dziecka”, czyli pokój z bawialnią, a także sypialnia gościnna oraz położona pomiędzy nimi strefa dzienna, dużymi przeszkleniami otwarta na dwie strony świata. „Istotnym rozwiązaniem jest cofnięcie przeszkleń w środkowym bloku - od południa chroni wnętrze przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń, a od północy tworzy podcień z widokiem na staw”

081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz
081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Wydaje się, że w tym krajobrazie oczywistym wyborem materiału budowlanego było drewno. W wypadku tej realizacji architektonicznej deski uzupełniono surowym betonem architektonicznym. „Założeniem było stworzenie drewnianej kostki, w którą wkomponowane są otwory okienne, a przestrzenie między nimi wypełnione są ścianami z betonu architektonicznego” - tłumaczą architekci. Aby zachować czystość formy elementy architektoniczne jak zewnętrzne żaluzje czy rynny zostały ukryte za drewnianymi elewacjami. 

081 architekci, Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Dom w lesie - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Puławy
Inwestor: prywatny

Projektanci: 081 architekci - Sebastian Łucjan, Przemo Metko, Patryk Turewicz

Powierzchnia użytkowa: 210m2

Powierzchnia całkowita: 310 m2

Kubatura: 1160 m3

Projekt: 2013

Realizacja: 2017

Źródło: 081.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Realizacja Architektoniczna, Nowoczeny Dom, Projekt Domu

Punkt widokowy MSN – wyniki konkursu architektonicznego
Punkt widokowy MSN – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na koncepcję punktu widokowego na budowie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warsz ...

Wawrzyńca 19 – nowe wcielenie elektrowni
Wawrzyńca 19 – nowe wcielenie elektrowni

Przy ulicy Wawrzyńca 19 w Krakowie powstał nowy kompleks mieszkaniowy. Składa się ze zmodernizowanyc ...

Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich  w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera