Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesne dodatkami w historycznym ogrodzie

 

Czas czytania: ~1 min


W belgijskiej Gandawie przekształcono ogród przy XVIII wiecznym budynku poprzez uzupełnienie historycznej formy nowoczesnymi dodatkami. Autorem projektu jest Albèric Moreels.

 

Dv87eJVXRDThYXnmxOip3DPBmklByo7QG7fb8DnttqAOHz5mqUapTdNMPqBi_kontrast2.JPG

Albèric Moreels unowocześnił ogród, który jest częścią zabytkowego budynku pełniącego funkcję hotelu o nazwie Hôtel Verhaege w belgijskiej Gandawie.

5JEXEQ2oiPqnA5xXasPNgUuFI8SM63T0WmfQR53qqna04R6ifr1ZNolBeN1q_kontrast1.JPG

Istniejący ogród był nieco zaniedbany i wymagał subtelnych zmian. Jego surowe żywopłoty i parterowy układ oraz typowa fontanna sprawiały wrażenie zbyt ciężkiej i anachronicznej kompozycji. Obecnie sześć przystrzyżonych lip zasłania ogród wzdłuż 15 metrowego muru. Przy drzewach umieszczono trzy drewniane rzeźby, które mają kontrastować z historyczną częścią.

Zobacz projekt ogrodu


Podepnij swój artykuł

tagi

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera