Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Akupunktura miasta – wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~3 min


22 maja 2019 roku ogłoszono wyniki konkursu studialnego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru pokolejowego zlokalizowanego wzdłuż ulicy Małachowskiego we Wrocławiu. To ważny konkurs, bo dotyczy terenu w samym centrum miasta, tuż obok głównego dworca.

 

Po przeprowadzonym przed Euro 2012 remoncie główny dworzec kolejowy we Wrocławiu odzyskał swój blask; później zaczęło się zmieniać także otoczenie stacji – powstawać zaczęły tam nowe realizacje architektoniczne (srebrna wieża). Teraz nadchodzi czas na kolejne fragmenty miasta sąsiadujące z dworcem – przemianę na lepsze ma przejść ulica Małachowskiego, a konkretnie znajdujące się przy niej tereny, należące niegdyś do kolei.

 

Projekt architektoniczny dla centrum miasta

Na konkurs architektoniczny dotyczący projektów przemiany okolic ulicy Małachowskiego nadesłano 26 prac. Oceniało je jury w składzie: Agata Chmielowska Miejski Konserwator Zabytków,  Piotr Fokczyński Architekt Miasta Wrocławia, Maciej Hawrylak SARP O/Wrocław, Dariusz Herman SARP O/Koszalin, Daria Kieżun SARP O/Wrocław, Jacek Mól Dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu, Artur Rostocki Przedstawiciel WRI Investment sp. z o.o. sp. k. (bez prawa głosu), Anna Sroczyńska Dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia, Mikołaj Smoleński SARP O/Wrocław, Bartłomiej Świerczewski Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych, Beata Urbanowicz Koordynator Projektu Wystroju Plastycznego Miasta Wrocławia i Marek Wiśniewski SARP O/Wrocław.

 

Pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt zagospodarowania terenów pokolejowych przy ulicy Małachowskiego we Wrocławiu otrzymał projekt zespołu w składzie: Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń. Doceniono w nim uszanowanie układu istniejącej zabudowy historycznej, a zarazem rozróżnienie typologii tej zabudowy; dostrzeżono walory licznych przestrzeni publicznych oraz wprowadzenie nowych funkcjonalności, a także nowych obiektów kubaturowych.

Poznaj laureatów konkursu architektonicznego

Druga nagroda trafiła do dwuosobowego zespołu: Kamil Graczyk – Gdańsk, Michał Ostafijczuk – Zgorzelec. „Praca redukując środki wyrazu skupia się na stworzeniu czytelnego wnętrza urbanistycznego, atrakcyjnie powiązanego z terenami kolejowymi i placem przed Dworcem Głównym” - napisano w uzasadnieniu werdyktu.

II nagroda: Kamil Graczyk – Gdańsk, Michał Ostafijczuk – Zgorzelec

II nagroda: Kamil Graczyk – Gdańsk, Michał Ostafijczuk – Zgorzelec

II nagroda: Kamil Graczyk – Gdańsk, Michał Ostafijczuk – Zgorzelec

II nagroda: Kamil Graczyk – Gdańsk, Michał Ostafijczuk – Zgorzelec

Trzecią nagrodę przyznano zespołowi: Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak z Gdańska m.in. za „stworzenie czytelnego układu przestrzennego, zaakcentowanego dynamicznie ukształtowanym budynkiem wysokim zlokalizowanym w narożniku placu dworcowego, tworzącego nową spójną pierzeję ulicy Małachowskiego uzyskanych przy użyciu bardzo prostych środków”.

III nagroda: : Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak z Gdańska

III nagroda: : Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak z Gdańska

III nagroda: : Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak z Gdańska

III nagroda: : Bazyli Domsta, Kacper Ludwiczak z Gdańska

Dwa równorzędne wyróżnienia wręczono zespołom: Manufaktura nr 1 Bogusław Wowrzeczka – Wrocław (zespół: Rafał Strzelczak, Adriana Sowa, Wojciech Wiśniewski, Bogusław Wowrzeczka) oraz Ewa Kaszuba, Łukasz Woleński – Bazylea, Szwajcaria.

Warto podkreślić, że ów konkurs architektoniczny dotyczył dość skomplikowanego terenu, poprzemysłowego, a zarazem zabytkowego, położonego w centrum miasta, w miejscu o dużym natężeniu ruchu o wielorakim charakterze (od pasażerów kolei, przez pracowników biur, po szukającą rozrywki młodzież i zamieszkujących okoliczne kamienice seniorów). Złożone ze specjalistów jury wybrało z nadesłanych projektów architektonicznych trzy, którym przyznano nagrody i dwa godne wyróżnienia. Jako że konkurs miał charakter studialny, w kolejnych pracach uwzględnione mogą być pomysły nie tylko nagrodzonych zespołów, ale i autorów wszystkich pozostałych prac.

 

Źródło: wroclaw.sarp.org.pl/


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego

Projekt biurowca na rogu ulicy
Projekt biurowca na rogu ulicy

Projekt architektoniczny pięciokondygnacyjnego biurowca w centrum Częstochowy opracował zespół Danie ...

VELUX Archi-Vizje: Doświetlenie przez płaski dach. Webinarium
VELUX Archi-Vizje: Doświetlenie przez płaski dach. Webinarium

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Dom Przekątny
Dom Przekątny

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego – to najczęściej wynik ścisłej współpracy architekta z ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera