Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nietypowy projekt biurowca

 

Czas czytania: ~1 min


Jedenastokondygnacyjny budynek biurowy w centrum Tokio – to projekt architektoniczny pracowni Nendo. Twórcom zależało na tym, aby wykreować obiekt otwarty, nie przytłaczający, wnoszący jakąś wartość do miejskiej przestrzeni, a więc nieco inny niż typowe współczesne biurowce.

 

Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca
Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca

Biurowiec od pracowni pracowni Nendo inny niż wszystkie

Kojimachi Terrace – bo taką nazwę otrzymała ta realizacja architektoniczna – to budynek otwarty na otoczenie. Jego użytkownicy nie są odseparowani szklanymi ścianami od otoczenia, widzą i czują zmiany pogody i pór roku, nie oddychają tylko klimatyzowanym powietrzem. Dzięki projektowi architektonicznemu budynek jest także atrakcją wśród gęstej zabudowy centrum metropolii.

Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca
Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca

Biurowiec ujęto w wydobyty na elewacje drewniany stelaż, dzięki któremu obiekt wydaje się bardziej przyjazny człowiekowi. Konstrukcja z desek – choć minimalistyczna i prosta, nadała jednak bryle swojskiego wyrazu, odróżniając bryłę od innych, zimnych i zamkniętych biurowców sąsiedztwie.

Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca
Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca

Zobacz zielony budynek

Na sześciu z jedenastu pięter budynku stworzono otwarte balkony i tarasy, wypełnione zielenią. Są one atrakcją dla pracowników, poprawiają jakość powietrza, oswajają przestrzeń pracy. W tym samym czasie rośliny tworzą też zielone punkty w wybetonowanym centrum, w mieście, w którym na zieleń nie ma raczej miejsca.

Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca
Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca
Nendo, Kojimachi Terrace, projekt biurowca

Projekt architektoniczny biura Nendo został zrealizowany bardzo konsekwentnie – zielone tarasy nie są tylko „kwiatkiem do kożucha”, ale integralnym elementem architektury, który ma wpływ także na sposób aranżacji wnętrz biurowca. Dzięki nim powstało w budynku wiele miejsc wspólnych, to właśnie wokół balkonów z roślinami stworzono biurową przestrzeń.

 

Foto: Takumi Ota, nendo.jp


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Biurowca, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Zet Dom – realizacja na wąskiej działce
Zet Dom – realizacja na wąskiej działce

Oto kolejny projekt architektoniczny domu jednorodzinnego, którego bryłę zdeterminował kształt dział ...

Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju
Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków
VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera