Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plac publiczny przy stacji metra na Brooklynie

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt placu publicznego zlokalizowanego na przeciw wejścia do metra na Brooklynie w Nowym Jorku

 

x45ErYdfGIIr0fKRwNaQPiG3ptW6YDdapkrIl8Fm4z1UXrMglaCTghtloIRJ_stacja-etra1.JPG

Architekci z pracowni Future Green Studio zaprojektowali przestrzeń zlokalizowaną na przeciw wejścia do metra na Brooklynie w Nowym Jorku. Głównym celem projektantów było zwrócenie na cechy tego miejsca, czyli ruch pociągów pod ziemią oraz niekończący się przepływ tłumów ludzi.

LIAzCUN2AERPErt1ZHzW1hjslAk7rugyt3DxEIwHZBrKFCPxiRcBOdX8iK6K_stacja-etra2.JPG

Seria skumulowanych w jednym miejscu donic ze stali kortenowskiej tworzy płynne przejście pomiędzy prywatną a publiczną przestrzenią. Forma stworzona przy pomocy zgromadzonych form ma oddawać dynamikę i wibracje dźwięków przejeżdżających poniżej pociągów linii metra.

Zobacz plac publiczny


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera