Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


InfoWuWA – modernistyczny pawilon znów zachwyca

 

Czas czytania: ~3 min


Otwartej w 1929 roku wystawy architektury mieszkaniowej WuWA Wohnungs- und Werkraum Ausstellung we Wrocławiu nie trzeba przedstawiać żadnemu wielbicielowi architektury. Od pewnego czasu na teren jednego z ciekawszych zabytków architektury modernistycznej w Polsce prowadzi pawilon informacyjny, któremu pierwotny blask przywrócił Piotr Zybura i jego pracownia Arch_it.

 

Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon

Przed remontem

Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon

Przed remonetm

Renowacja zabytku

To nie pierwszy projekt architektoniczny tego zespołu, związany z obiektem zabytkowym. Biuro Arch_it Piotra Zybury stworzyło wcześniej m.in. wizję przebudowy dawnych obiektów szpitalnych na KGHM Cuprum CBR Centrum Badawczo-Rozwojowe. Tym razem architekci mieli do czynienia ze stylistyką modernistyczną.

Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon
Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon

Projekt architektoniczny, którego się podjęli, obejmował – jak sami to pisują: „rewaloryzację i adaptację dawnego zakładu fryzjerskiego (a pierwotnie poczekalni dla oczekujących na tramwaj oraz kiosków z mlekiem i prasą) w zabytkowym budynku mieszkalnym nr 1 (Laubenganghaus Nr. 1) w obszarze wystawy mieszkaniowej WuWA (Wohnungs- und Werkraum Ausstellung) z 1929 roku”. Teren wystawy WuWA od kilku lat przechodzi kolejne remonty, przywracające pierwotny urok wcielonych tu w życie na owe czasy niezwykle postępowych koncepcji architektonicznych. WuWA znów staję się także cenną atrakcją turystyczną Wrocławia, przywracane jest jej miejsce w świadomości zarówno mieszkańców, jak odwiedzających miasto.

Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon
Arch_it, InfoWuWA, modernistyczny pawilon

Zobacz wyjątkowy projekt remontu pawilonu

Zaokrąglony pawilon, dostawiony do jednej z elewacji budynku galeriowego, zaniedbany i pozbawiony funkcji został w ubiegłym roku poddany rewaloryzacji, przeprowadzonej w ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków. W ramach remontu przywrócono elewacjom ich pierwotną kolorystykę, odtworzono stolarkę okienną, wymieniono pokrycie dachowe. Na elewacje wróciły elementy blacharskie oraz charakterystyczne zewnętrzne siedziska. Jak podkreśla autor projektu architektonicznego, „przywrócono także charakterystyczny, znany z poniemieckich wrocławskich budowli, tynk dziobany i klinkierowe wykończenie nawierzchni zewnętrznych”. Dach pawilonu zwieńczył specjalnie zaprojektowany neon, który, jak mówi architekt, „wraz z liniowym oświetleniem zewnętrznym, podkreśla aktualną funkcję obiektu stanowiącego strefę wejściową do obszaru dawnej wystawy WuWA”.

 

Zobacz galerię zdjęć modernistycznego pawilonu

Elementem projektu architektonicznego była także koncepcja wnętrz pawilonu, które zaaranżowano inspirując się stylistyką wczesnego niemieckiego modernizmu.

 

Rewaloryzacja i modernizacja pawilonu INFOWUWA na osiedlu WuWA we Wrocławiu - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Wrocław, ul. Tramwajowa

Inwestor: Wrocławska Rewitalizacja Sp. z o.o.

Projektanci: arch_it Piotr Zybura - Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura (główny projektant)

Współpraca autorska: Tomasz Cempa (Tomasz Cempa Architekt), Grażyna Adamczyk-Arns (Wrocławska Rewitalizacja)

Architektura wnętrz: Arch_it Piotr Zybura - Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura (główny projektant)

Powierzchnia terenu: 60.0 m2

Powierzchnia zabudowy: 40.0 m2

Powierzchnia użytkowa: 34.15 m2

Powierzchnia całkowita: 40.0 m2

Kubatura: 105.0 m3

Projekt: 2016-2017

Realizacja: 2018
Zdjęcia: Maciej Lulko, Piotr Zybura

 

W realizacji użyto następujących materiałów:

ZEWNĘTRZNE:

tynk KRP 04, prod. Baumit, gruboziarnisty, barwiony w masie, drapany gr. warstwy 15mm; kolorystyka wg wzornika tradycyjnego KEIM

profile LED, prod. Kluś, LED PDS 4, montowane na spodniej powierzchni żelbetowego dachu, aluminiowe anodowane, osłonka przezroczysta z poliwęgnau, IP 65, 8 sztuk;

uzupełnienie ubytków w żelbetowym dachu - zaprawa cementowa Cement Filler (prod. Noxan); *

okna stalowe (system Jansen Janisol i Jansen Arte), malowane, z podziałem szprosem naklejanym oraz szprosem wiedeńskim.

 

WEWNĘTRZNE:

posadzka z żywicy poliuretanowej Sika Comfort Floor z płatkami dekoracyjnymi;

oprawy prod. Chors, lampy MOI R, 16 sztuk opraw oświetleniowych z regulowanym kątem świecenia, źródła LED, montowane do 6 szynoprzewodów;

malowanie ścian (fragmenty) - Tikkurila LIITU - czarna farba tablicowa (kolor NCS S9000N),

drzwi prod. Eclisse Syntetis Line, z ukrytą ościeżnicą, malowane;*

listwy przypodłogowe elastyczne prod. Orac Decor DX157F (w części obłej sali głównej).


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna

Calisia One – nowe życie fabryki
Calisia One – nowe życie fabryki

Pod koniec czerwca 2019 roku został oficjalnie otwarty kompleks Calisia One, wielofunkcyjny kompleks ...

VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków
VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium H+H:  Narzędzia do projektowania. Kalkulator doboru rozwiązań ściennych H+H
Webinarium H+H: Narzędzia do projektowania. Kalkulator doboru rozwiązań ściennych H+H

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera