Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cloud House – wesoły dom

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia Neil Cownie Architect została poproszona o przygotowanie projektu architektonicznego dużego domu dla bardzo licznej rodziny. W mieście Mandurah w Australii projektanci mieli zbudować wakacyjny dom dla wielopokoleniowej rodziny, która chciała, aby już sam budynek poprawiał nastrój i wspomagał tworzenie tylko pogodnych, pozytywnych wakacyjnych wspomnień.

 

Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna
Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna

Wakacyjny projekt architektoniczny

Inwestorzy tego projektu architektonicznego mieli jeszcze więcej warunków. Jako że obiekt miał stanąć przy miejskiej promenadzie, chcieli, aby wpisywał się w miejską przestrzeń, wzbogacał ją. Nie chwili budować willi, osłoniętej murem, odseparowanej, prywatyzującej część promenady, a budynek, który zintegrowany z okoliczną zabudową wnosiłby coś do przestrzeni miasta.

Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna
Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna

Tak powstał trzykondygnacyjny obiekt architektoniczny z pokojami dla przedstawicieli każdego z pokoleń (od pradziadków po małe dzieci). Podzielona na przypominające kwadraty segmenty bryłą nasuwa skojarzenia z konstrukcją z klocków. Każdy z segmentów wyposażono w balkon.

Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna
Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna

Niezwykle ważnym elementem tego projektu architektonicznego są kolory. Choć konstrukcja domu wykonana została z betonu. Szare betonowe „ramy” ujmują każdy z segmentów, jednak ich wnętrza wypełniono płaszczyznami w kilku żywych kolorach. To przede wszystkim drewniane ściany oraz aluminiowe zewnętrzne żaluzje, chroniące duże okna wnoszą niezwykle ożywiający bryłę element kolorystyczny.

Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna
Neil Cownie Architect, wyjątkowy budynek, Cloud House, dom na wakacje, architektura mieszkaniowa, projekt domu, realizacja architektoniczna

Zobacz kolorowy dom

Prostą, geometryczną bryłę trzykondygnacyjnego domu wieńczy wyjątkowy dach. Wysunięty poza obręb elewacji chroni dom przed nadmiernym nagrzaniem od słońca, a przycięty na kształt chmury i pomalowany na radosny, pomarańczowy kolor jest kolejnym elementem, zmieniającym tę bryłę w pełen radości dom – przełożenie na bryłę architektoniczną wakacyjnej radości  swobody.

 

Foto: neilcowniearchitect.com.au


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Mieszkaniowa, Dom Wielorodzinny, Projekt Domu, Realizacje Zagraniczne

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera