Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na styku 2 - projekt domu na pochyłej działce

 

Czas czytania: ~2 min


W przypadku tego projektu architektonicznego domu jednorodzinnego na pierwszy plan wysuwały się dwa cele: jednym była chęć zintegrowania budynku z otaczającą zielenią, zapewnienie mieszkańcom kontaktu z parkowym sąsiedztwem. Drugim była konieczność wkomponowania bryły w teren, na którym różnica poziomów sięgała pięciu metrów.

 

pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom
pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom

Projekt architektoniczny na pochyłej działce

Autorzy tego projektu architektonicznego, zespół pracowni TTAT,  Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski i Bartosz Wolny, podobnie jak wcześniej wielu innych architektów, np. Andrzej Marek, biuro Reform Architekt, MFRMGR Architekci czy Robert Konieczny musieli zmagać się z nietypowym, komplikującym pracę projektową kształtem działki.

pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom
pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom

Projekt Domu Na Styku 2 odnosi się do pierwotnej potrzeby człowieka przebywania w otoczeniu zieleni.  Nawiązuje on do silnego związku i uzależnienia  jego samopoczucia  od sąsiedztwa natury” - mówią architekci, podkreślając w ten sposób główny cel, jaki postawili sobie w tym projekcie. Dom, który miał stanąć w pobliżu parku, miał być na to zielone sąsiedztwo maksymalnie otwarty. Bryłę mieszkalną zdecydowano się posadowić w północnej części działki, południową przeznaczając na ogród. Park, zlokalizowany na wschód od domu, zdeterminował otwarcie domu na otoczenie właśnie po tej stronie; od strony zachodniej miała się znaleźć m.in. drga dojazdowa. Utrudnieniem była różnica duża poziomów między wschodnią a zachodnią częścią działki

pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom
pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom

Zobacz dom na odwrót

Właśnie ta różnica poziomów terenu stała się pretekstem do odwrócenia tradycyjnej dyspozycji wnętrz, typowej dla domów jednorodzinnych. W tym obiekcie strefa nocna została zlokalizowana na poziomie minus jeden, jako swoista „wyrwa w skarpie”, zaś dzienna – na poziomie przyziemia. Wpisując dom w pochyły teren architekci zapewnili mieszkańcom poczucie prywatności i otwarcie na zieleń, a także wrażenie, że bryła domu jest znacznie mniejsza niż w rzeczywistości.

pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom
pracownia TATT, projekt domu, dom jednorodzinny, nowoczesny dom

Główna - ”naziemna” - bryła domu, mieszcząca salon i kuchnię wyposażona została w panoramiczne przeszklenie od strony wschodniej oraz północnej i południowej. Nadano jej też spójny wygląd, okładając elewacje drewnianymi listewkami. Pozostała część domu, zagłębiona w skarpie, pozostaje niewidoczna od strony drogi.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu domu

Dom na Styku 2 - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Czeladź
Inwestor: Prywatny
Projektanci: TTAT - autorzy: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski
Współpraca autorska: Bartosz Wolny
Powierzchnia terenu: 510 m2
Powierzchnia użytkowa: 148,5 m2
Projekt: 2018
Źródło: ttat.pl/


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom Jednorodzinny, Projekt Domu, Projekt Architektoniczny, Nowoczeny Dom, Hot

Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji
Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji

Dworzec PKS w Kielcach został zbudowany na przełomie lat 70. i 80. wg projektu zespołu pod kierunkie ...

Dom Meandrowy
Dom Meandrowy

Kształt działki i jej usytuowanie względem stron świata – to dla architektów zawsze pierwsze element ...

Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków
Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera