Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

 

Czas czytania: ~2 min


Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jednym z obiektów architektonicznych, rywalizujących w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego. W konkursie organizowanym co roku przez Zarząd Województwa Śląskiego pod patronatem Marszałka oceniane są realizacje, poprawiające jakość przestrzeni.

 

Budoprojekt, Najlepsza Przestrzen Publiczna Województwa Śląskiego, Wieża kontroli lotów
Budoprojekt, Najlepsza Przestrzen Publiczna Województwa Śląskiego, Wieża kontroli lotów

Poznaj projekty techniczne

Obiekty infrastruktury – a do takich należy wieża kontroli ruchu lotniczego – rzadko oceniane są pod kątem form architektonicznych, bo zawsze większą wagę przywiązuje się do funkcjonalności takiej realizacji. Są od tej reguły wyjątki, pokazujące, że nowoczesny i spełniający swoje zadanie obiekt infrastrukturalny może być też też dobrym projektem architektonicznym. Najbardziej na to wymownym przykładem jest krakowska spalarnia śmieci (spalarnia odpadów), która była nominowana nawet do Mies van der Rohe Award.

Budoprojekt, Najlepsza Przestrzen Publiczna Województwa Śląskiego, Wieża kontroli lotów

Obiekt architektoniczny jako ozdoba lotniska

Wieża kontroli ruchu lotniczego Katowice-Pyrzowice jest największym i najwyższym tego typu obiektem w Polsce - sięga 46 metrów, a poziom operacyjny ulokowano tu na wysokości 41 metrów. W wieży znalazły się pomieszczenia ze stanowiskami kontroli wieżowej, kontroli zbliżania, techniczne i biurowe oraz zaplecze socjalne. Budowa tego obiektu związana była z modernizacją rozbudową katowickiego portu lotniczego, w tym z powstaniem nowych pasów startowych – dzięki nowoczesnej wieży samoloty mogą teraz lądować w Katowicach w dwóch kierunków, z zachodu i wschodu (kiedyś było to możliwe tylko z zachodu). Wieżę wyposażono m.in. w radiowy system nawigacyjny wspomagający lądowanie samolotu w warunkach ograniczonej widzialności i niskiej podstawy chmur (ILS).

Budoprojekt, Najlepsza Przestrzen Publiczna Województwa Śląskiego, Wieża kontroli lotów

Bryła architektoniczna wieży na katowickim lotnisku przypomina odwrócony stożek, ma efektowną, smukłą sylwetkę z charakterystycznym przeszklonym zwieńczeniem, mieszczącymi sale dla kontrolerów. Wieżę połączono z trzykondygnacyjnym budynkiem techniczno – administracyjnym, z którym tworzy jeden układ kompozycyjny.

Budoprojekt, Najlepsza Przestrzen Publiczna Województwa Śląskiego, Wieża kontroli lotów

Wieża kontroli ruchu lotniczego Katowice-Pyrzowice - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Pyrzowice
Inwestor: Polska Agencja Żeglugi Powietrznej
Projekt budowlany: Budoprojekt
Wykonawca: Budimex
Kubatura: 7350 m3
Powierzchnia: 1832 m2
Realizacja: 2018

Źródło zdjęć: npp.slaskie.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Obiekt Architektoniczny, Konkurs Architektoniczy, Hot

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera