Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Realizacja budynku - nietypowa stodoła

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt architektoniczny tej budowli opracowała szwedzka pracownia sandellsandberg. Ten pawilon wejściowy na teren popularnego wśród turystów rezerwatu przyrody – to tylko jeden z nowych obiektów, planowanych na tym obszarze. Wszystkie mają być połączeniem tradycyjnej architektury z nowoczesnymi rozwiązaniami.

 

sandellsandberg, fantazyjna stodoła, nietypowa stodoła, projekt wejścia, pawilon wejściowy, realizacja budynku, realizacja architektoniczna
sandellsandberg, fantazyjna stodoła, nietypowa stodoła, projekt wejścia, pawilon wejściowy, realizacja budynku, realizacja architektoniczna

Projekt architektoniczny w rezerwacie

Pawilon wejściowy na teren rezerwatu Eriksberg Vilt & Natur ma służyć obsłudze turystów – miejsce odwiedza ich nawet 50 tysięcy rocznie. Na terenie rezerwatu żyją muflony, bizony, dziki i wiele innych zwierząt, które lubią obserwować turyści.

sandellsandberg, fantazyjna stodoła, nietypowa stodoła, projekt wejścia, pawilon wejściowy, realizacja budynku, realizacja architektoniczna

Autorzy projektu architektonicznego, biuro sandellsandberg, podkreślają, że bardzo starali się dla tej bryły znaleźć formą, sygnalizującą, że obiekt powstał w XXI wieku, jest nowoczesny, ale jednocześnie taką, która pasować będzie do naturalnego krajobrazu i terenu oddalonego od miast.

sandellsandberg, fantazyjna stodoła, nietypowa stodoła, projekt wejścia, pawilon wejściowy, realizacja budynku, realizacja architektoniczna

Fantazyjna stodoła

Stąd pomysł na bryłę architektoniczną będącą nieco żartobliwą parafrazą tradycyjnego budynku wiejskiej stodoły. Drewniane elewacje, ponacinane w charakterystyczny sposób okryły przeszklony, nowoczesny obiekt, nadając mu formę nieco nietypowej stodoły. Co więcej, architekci zdecydowali się elewacje budynku pomalować na rdzawy kolor, najbardziej charakterystyczny dla szwedzkich zabudowań na wsiach.

sandellsandberg, fantazyjna stodoła, nietypowa stodoła, projekt wejścia, pawilon wejściowy, realizacja budynku, realizacja architektoniczna

Ta drewniana „kurtyna”, która okryła szklany budynek, służy nie tylko upodobnieniu go do stodoły. Podcięcia elewacji dostarczają wnętrzom naturalnego światła bez konieczności wybijania w ścianach dodatkowych okien. Ale nade wszystko nadają budowli zaskakującego i wzbudzającego pozytywne reakcje wyglądu.


Foto: Åke E:son Lindman, sandellsandberg.se


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Realizacje Zagraniczne

LAS – realizacja architektoniczna dla studentów
LAS – realizacja architektoniczna dla studentów

Akademik LAS (Living and Studying) zostanie oddany w użytkowanie studentom wraz z rozpoczęciem się r ...

Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich  w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Niezwykły projekt domu letniskowego
Niezwykły projekt domu letniskowego

Greenhouse – to nazwa projektu architektonicznego domu letniskowego, jaki opracowała niedawno Karina ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera