Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielony skwer wypoczynkowo – rekreacyjny

 

Czas czytania: ~1 min


Zieleń przy akademiku w Cambridge

 

WYWz3lU6stOoAm06IrCLM7GRd5bBQnelvrlHoRsantTjeBxt4K52ds46WMIO_cambridge1.jpg

Stary budynek, który kiedyś pełnił funkcję koszarów policyjnych w Cambridge, przekształcono na akademik studencki. Znajdujący się na tyłach budynku monotonny plac, przearanżowano na zielony skwer wypoczynkowo – rekreacyjny. Projektantami założenia są biura projektowe Richard Burck Associates, Inc. oraz Jonathan Levi Architects.

1Gqdd3wpFbihUk9Ac2LT4EK2R09WbMZg0qvtMNIEmEFaJcfqqOw0zvly7fdr_cambridge2.jpg

Zastosowano niskie rośliny okrywowe, rosnące na cienkiej warstwie ziemi m.in. wrzośce i krzewuszki. Kompozycję oparto na prostokątnych kwaterach, przeciętych liniami posadzek z kamiennych płyt. Aby odciążyć całość, w niektórych częściach zastosowano ścieżki wykonane z drewna.

Zobacz zielony skwer


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera