Piaskownica jak szałas - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piaskownica jak szałas

 

Czas czytania: ~1 min


Prezentowany projekt to element wyposażenia placu zabaw dla dzieci – piaskownicy, która jest jednocześnie szałasem zbudowanym z gałęzi.

 

DLYdg5mtWzPiIfBrxZpsCKqgR2OFTCDg0BiylIUJTEI23ufgcWWIWozr4PXI_535621fbb29a1-ppag-kagome0.JPG

Elementem dopełniającym, każdy plac zabawa jest piaskownica. Architekci z pracowni PPAG Architects nadali jej oryginalną formę. Wygląda jak szałas. Struktura zbudowana jest z żywych gałęzi wierzby, które wyrastają z centralnej poduszki wypełnionej glebą. Ich końce spotykają się następnie u szczytu struktury, spięte poprzecznymi obręczami z drewna wierzby.

xceopNylKDqMLwoOSpAd00yOVj35ghopY1pXZlURtM24WRT33yDbQDqAFASd_535621b0b44cb-ppag-kagome04.JPG

Kolejnym etapem w przygotowywaniu struktury, było wypełnienie wnętrza szałasu piaskiem. Dzięki temu miejsce zabaw najmłodszych jest odpowiednio zacienione, mimo że piaskownicę ulokowano na dużym i nasłonecznionym placu.

Zobacz plac zabaw


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera