Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Argument estetyczny

 

Czas czytania: ~1 min


Stacja uzdatniania wody Holla

 

xxnvF48t0rWCT14DNKZr0TYNRNjGQkRi2EvCBEIXtXBuSyGGSE4gKvcLvAHa_hollrura.jpg
W miejscowości New Haven/Connecticut/USA - oddano do użytku stację uzdatniania wody autorstwa Stevena Holla. Ma ona kształt rury ze stali nierdzewnej. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie okoliczności powstania budowli. Holl został zaangażowany przez lokalne przedsiębiorstwo wodociągowe jako swoistego rodzaju argument estetyczny. Jego zadaniem było zaprojektowanie niepowtarzalnej budowli, której forma przekona mieszkańców do odstąpienia od protestów przeciwko realizacji inwestycji. W czasie zebrania ponad 1000 mieszkańców dzielnicy Holl został przedstawiony jako projektant, który zapewni najwyższe standardy architektoniczne. I poskutkowało. Mieszkańcy odstąpili od blokady. To chyba jeden z niewielu przypadków w historii, gdy estetyka bierze górę nad obywatelskim niezadowoleniem.
RovUfJ9RZ5kVb0arlHSnf0PD24y4XkaHBI3piGxpOabmsBdagxu3TnWyWeFi_hollrura2.jpg
t6UbGpHfoUE5MIvVb1ZBldtj5TNyC76WIka88sNN2OeQsPbfnrZ0VwkuUsnt_stevenholl.jpg
Steven Holl

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera