Most na sucho - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Most na sucho

 

Czas czytania: ~2 min


muzeum tadeusza kantora

 

p7gc7GDhw3WDoUWB9lKN9JQaAYem5bHN1TJcaQSu0nmFYxPxFdVtAAVlFSdp_kantor2.jpg
26 września 2006 roku Cricoteka ogłosiła wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na rozbudowę stojącego na jej budynku elektrowni i jego adaptacji na Muzeum Tadeusza Kantora. Główną nagrodę zdobył projekt autorstwa biur "Wizja" i nsMoon Studio. Kantor długo marzył o muzeum. W 1979 r. władze PRL-u oddały mu na archiwum i wystawy kilka pomieszczeń pod Wawelem przy ul. Kanoniczej. To miejsce Kantor nazwał Cricoteką (od "Teatr Cricot" i wyrazu "teka", z grec. theke - miejsce schowania). Po śmierci artysty w 1990 roku Marek Rostworowski podjął starania stworzenia muzeum z prawdziwego zdarzenia. Pojawił się pomysł zaadaptowania pawilonu w centrum Krakowa (niedaleko Rynku Głównego) przy ul. Jagiellońskiej. Powstał nawet projekt rozbudowy budynku o dwie kondygnacje. Nic z tego nie wyszło. Przeciwne było sąsiadujące z pawilonem Muzeum Historyczne. Nowo powstałe muzeum zasłoniłoby mu okna. Wreszcie Janusz Sepioł, marszałek Małopolski - zwierzchnik Cricoteki - znalazł w 2005 roku inną lokalizację. 23 ary należące w większej części (17 arów) do województwa, w mniejszej - do miasta, przylegające bezpośrednio do bulwarów wiślanych. Na tym terenie stoi zabytkowa, licząca 100 lat, nieczynna już elektrownia. Na konkurs architektoniczny na rozbudowę i adaptację elektrowni na Muzeum Tadeusza Kantora nadesłano 25 projektów. Dziesięcioosobowe jury pod przewodnictwem Janusza Sepioła (w którym byli też m.in. Adam Budak, kurator z Kunsthaus w Grazu, Krystyna Łyczakowska, prezes krakowskiego SARP-u, Marco de Michelis, dyrektor departamentu historii architektury uniwersytetu IUVA w Wenecji, i Andrzej Starmach, prezes Fundacji Nowosielskich) przyznało jednogłośnie pierwszą nagrodę, 30 tys. zł, projektowi "Wizji" i nsMoon Studio. Zwycięski projekt to jakby most na dwóch filarach przerzucony nad budynkiem elektrowni. To aluzja do jednej z postaci teatralnych Kantora - Człowieka Niosącego Stół, a bardziej jeszcze do jego idei ambalaży (opakowań). Nowa, dobudowana część, barwy rdzewiejącego żelaza, ma osłaniać stary budynek z cegły. W "przęśle" zawieszonym nad dawną elektrownią (około 15 metrów nad ziemią) znajdzie się sala wystawowa z widokiem na drugi brzeg rzeki. Na jednym z filarów zawiśnie olbrzymi billboard, na którym z daleka będzie widoczny Kantor dyrygujący falami (zdjęcie z happeningu "Koncert morski"). - To był jedyny projekt, który nie próbował na siłę integrować starego z nowym - mówi Adam Budak. - Dobry projekt z dobrym pomysłem, ale teraz najważniejsze jest, by go zrealizować - dodaje Marco de Michelis. Z tym może być problem. Gmina Kraków, która jest właścicielem części działki - sześciu arów z barakiem - nie chce się zdecydować na jej sprzedaż. A bez tego rozpoczęcie inwestycji nie będzie możliwe.
sUoGrKsDpW7HXp7LOuRvdb7msR3ulZYvYUKAzzPGxjBdl71tkfvOtDmRJKPB_kantor1.jpg
0RdEG9qaoe5xcIE2ezWgN6z9gCkMV7xedF3acbIgUgFN9TtftvkZQUaaSijn_cricplansza1.jpg
VCOPLu9WMoEWhCZPYtbalAC9oSFVrEaEO0tsY0X0mml8sPYfzGyBqEMFwhBj_cricplansza2.jpg
zy50tK8X0BBQeQG9ATUNWCPYp0PYloiQvtOK6jjXC52Hq5GSOLrYLzea8Y85_cricplansza3.jpg
VFgYdHvEDagwDmulcIdBZEYc0cV6nQIlZINnRijio4cXNRBT38xF5psCx39G_cricplansza4.jpg
JazeILRXzwknWFmH9cQP8TxkeJkO3H3REdQK5Wazpsoq08msEipKTg7ZT7Ys_cricplansza5.jpg
TADYpw59ijyDNzF4RNWoA60f9Yq6bsKA5l8Pa4LWrPAhQU4GNs0PlUff3h5g_cricplansza6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera