Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koniec Proximy

 

Czas czytania: ~2 min


iLjveNBWvaOXFHpRap3FobkUyyq8yvbktysZDsqVSG4oLTtrkw7JAajQcVXe_kampus1.jpg
30 lipca 2007 roku rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na rozbudowę i modernizację kampusu Uniwersytetu Warszawskiego. Zwycięzcą została Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates. Twórcy projektu dążyli do realizacji dwóch celów. Pierwszy to integracja kampusu z miastem. Drugi cel to uzyskanie czytelnej identyfikacji zespołu budynków przez zastosowanie małych motywów jako części składowe swoich dużych odpowiedników. Jest to widoczne przy kompozycji elewacji budynków i atriów. Jej podstawa jest siatka modułowa wypełniana określonym materiałem zależnie od wewnętrznej funkcji. Zwycięska koncepcja zakłada budowę gmachu Wydziału Nauk Biologiczno-Chemicznych, Fizyki i Nauk Nieeksperymentalnych oraz modernizację akademików, budynku laboratoryjno-technicznego Wydziału Fizyki i budynku radiochemii. Na szczególna uwagę zasługuje budynek Wydziału Nauk Nieeksperymentalnych. Został on usytuowany na planie prostokąta z dwoma dziedzińcami. Dzięki wycięciom fragmentów kondygnacji oraz przeszklonej fasadzie otoczenie przenika do wnętrza obiektu a obserwator może przyglądać się otoczeniu. Podobne rozwiązanie zastosowano w gmachu Wydziału Nauk Biologiczno-Chemicznych. Bryła budynku będzie tworzyć pełne pierzeje wzdłuż otaczających ulic. Baraki oraz klub studencki Proxima zostaną wyburzone. Na ich miejscu powstanie Centrum Kultury Studenckiej. Na dachu centrum zostanie utworzona czéść Parku Centralnego. Oba obiekty będą tworzyć falistą strukturę "wlewającą" się do wnętrza kampusu w postaci zielonych pasów wtopionych w obiekty kubaturowe. Przestrzeń centrum przeorganizowano tak, aby głośne życie kulturowe było oddalone od stref nauki, a jednocześnie było widoczne i łatwo dostępne dla osób z zewnątrz. Nowoczesny charakter kompleksu zostanie podkreślony przez pokrytą szkłem, blachą, siatką miedzianą oraz płytami wielkoformatowymi elewację. Zastosowane szkło będzie delikatnie barwione na rożne kolory tworząc wewnątrz budynków przyjazny i ciepły klimat. Warto również wspomnieć o zieleni, która jest jednym z głównych elementów założeń architektonicznych.W centrum kampusu powstanie park z trójwymiarowym trawnikiem. Został on wyprofilowany tak, aby tworzył naturalny amfiteatr, punkty widokowe i placyki wśród zieleni. Cała inwestycja pochłonie ponad 800 mln zł. Projekt będzie zrealizowany w dwóch etapach. Pierwszy ma się zakończyć w 2011 roku.
t3DIl9mpyGIEqNDn0zRxxSkNWgzAR80WwVc8e4u7eoIOJ26Rp54b0YTkjlpK_kampus.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej
Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej

Dom we Wróżenicach – to projekt architektoniczny stworzony dla czteroosobowej rodziny marzącej o wyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera