Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nie dość dobre...

 

Czas czytania: ~2 min


ldUKkx7xIyvN50hEoNqbxmArij3lSh4VU1f4ew2eKqaZ4S7bIV0vV6CsN8pc_asp2.jpg
Konkurs na projekt rozbudowy warszawskiej ASP zakończył się połowicznym sukcesem. Według jury, żadna z ponad 20 zaproponowanych koncepcji, nie była wystarczająco dobra i nie spełniła oczekiwań organizatora. Przedmiotem konkursu był projekt rozbudowy i przebudowy siedziby Akademii Sztuk Pięknych przy Wybrzeżu Kościuszkowskim. Władze uczeni oczekiwały projektu, który stanie się „nowym znakiem uczelni i nowym symbolem sztuki na terenach nadwiślańskich”. Dlatego budynek, przeznaczony dla Wydziału Konserwacji Zabytków, Scenografii i Rzeźby, miał być przyciągającą wzrok rzeźbą samą w sobie. Pierwsza nagroda nie została przyznana, drugą otrzymało biuro JEMS Architekci w składzie: Olgierd Jagiełło, Maciej Miłobędzki, Marek Moskal, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski oraz Jan Damięcki, Wojciech Kotecki, Justyna Kościańska, Aleksandra Targońska, Bartosz Śniadowski, Piotr Waleszkiewicz, Marcin Jarnuszkiewicz, Boris Kudliczka, Daniel Wnuk. Trzecia nagroda trafiła w ręce pracowni Stelmach i Partnerzy (Bolesław Stelmach, Zbigniew Wypych, Marek Zarzeczny, Rafał Szmigielski, Konrad Opasała, Tomasz Szot, Jarosław Sosnowski, Sławomir Kłos). Projekt JEMS-ów uznano za najbardziej funkcjonalny i dość łatwy w realizacji. Nie jest jednak wystarczająco „spektakularny” – architekci nie zgodzili się z wymogami organizatora, uznając, że budynek Wydziału Rzeźby nie może sam być jak rzeźba. Nie powinien stanowić konkurencji dla tego, co powstaje wewnątrz, a jedynie pełnić funkcję dobrego tła. Efektem tego podejścia jest powściągliwa i lapidarna forma. Monotonię elewacji budynku przełamują przeszklenia: fragmentu ostatniej kondygnacji, który stanowić ma świetny punkt widokowy na Wisłę oraz otwierające obiekt na pasaż łączący część nowoprojektowaną z istniejącą zabudową. Ciekawym elementem projektu są również oprawy okien, które tworzą rodzaj żaluzji i z jednej strony sprawiają, że budynek wygląda jak monolit, z drugiej – ich wystające fragmenty doświetlają lub zacieniają sale wewnątrz budynku. Motyw ten, choć w nieco innej formie, znany jest z wielu innych projektów JEMS-ów, choćby rozbudowy Biblioteki Raczyńskich w Poznaniu. Zdaniem sądu konkursowego, projekt wymaga dopracowania. Służyć temu będą negocjacje, które zapowiada wiceprzewodniczący jury, rektor ASP, Ksawery Piwocki. Wystawę pokonkursową będzie można oglądać w dniach 15-18 lipca 2008 r. w siedzibie warszawskiego SARP-u w Pałacyku Zamoyskich przy u. Foksal. Dyskusja pokonkursowa odbędzie się w czwartek, 17 lipca, o godz. 16.00.
9liHGQ8ROBX4WVSxjYgNlJGKLEAGfCYFDKecA6nNKyQtiuy2I2cgAv1fRRkQ_asp.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera