Gdańskie spichlerze - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gdańskie spichlerze

 

Czas czytania: ~2 min


AnHxsAXi4U0b1SVSOxd6HBQUBiyGctlmVvBvlcuEgYai2nBqgYOCs8SvOvdF_okm2.jpg
O budowie Ośrodka Kultury – nowego oddziału Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku mówiło się od kilku lat. W końcu, pod koniec września, inwestycja rozpoczęła się rozbiórką budynku dawnej ciepłowni, w miejscu której zostanie wybudowany nowy obiekt. W ciepłowni od lat 70-tych mieścił się inny oddział muzeum – Skład Kolonialny. Wzniesiony na przełomie lat 50-tych i 60-tych budynek, choć przystosowany został do celów muzealnych, był już na tyle przestarzały i niefunkcjonalny, że konieczna okazała się gruntowna zmiana. Przeprowadzone ekspertyzy wykazały jednak, że obiekt nie nadaje się do modernizacji i przebudowy. Decyzja o rozbiórce była również podyktowana tym, że obiekt został wzniesiony bez uwzględnienia planów konserwatorskich i usytuowany niezgodnie z historyczną zabudową miasta. Ciepłownia powstała w miejscu dawnego spichlerza, który sąsiadował z Żurawiem i którego fasada była równoległa do Motławy. Budynki ciepłowni natomiast zbudowano szczytami prostopadle do rzeki. Znajdującą się w Składzie Kolonialnym kolekcję łodzi z całego świata przeniesiono do magazynów CMM i rozbiórka rozpocznie się lada dzień. Do 2011 r. ma tu powstać nowoczesny Ośrodek Kultury Morskiej. Będą się w nim znajdowały między innymi ekspozycje stałe (w tym interaktywne), czasowe, sale przeznaczone na warsztaty edukacyjne i konserwatorskie oraz lekcje muzealne. Projekt nowego obiektu jest znany od roku 2005, kiedy to został rozstrzygnięty konkurs architektoniczny na koncepcję siedziby Ośrodka Kultury Morskiej. Wygrała go propozycja Architektonicznej Pracowni Autorskiej Mirosława Frąszczaka, zakładająca realizację budynku nawiązującego do historycznej zabudowy miasta. Jego częściowo przeszklona fasada będzie stylizowana na cztery sąsiadujące z sobą spichlerze. Za nią będą eksponowane podświetlane nocą łodzie. Ośrodek Kultury Morskiej zajmie też pustą do tej pory działkę sąsiadującą z Hotelem Hanza, dzięki czemu cała pierzeja zostanie zamknięta budynkami. Inwestycja ma pochłonąć 50 milionów euro i zostanie sfinansowana przez miasto, Ministerstwo Kultury oraz ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
i6SPxlgeTlfQWtbXX8OR6310ZIELN8yrlO2N6DvyxKFvX8WkzRH59DxkG09B_okm.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera