Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Geoedukacja z dachu

 

Czas czytania: ~2 min


iWJPLZImSQmAjJd1c2v4OiNMk2K6FHR7pdRvnhUjxNAWb9h5Xycyuti25Z40_centrum.jpg
Geopark Kielce wzbogaci się o nowy obiekt. Na stoku Wietrzni powstanie pawilon przykryty zielonym dachem, z którego będzie można podziwiać rezerwat. Taki projekt nowego Centrum Geoedukacji został wybrany w rozstrzygniętym 28 października konkursie. Przedstawił go zespół Piotra Hardeckiego z Warszawy. Geopark Kielce istnieje od 2003 r. i początkowo funkcjonował pod nazwą Centrum Geoedukacji. Celem instytucji jest promowanie walorów geologicznych Kielc i działania na rzecz rozwoju turystyki w regionie. Budowa nowego obiektu jest elementem planu rozwoju Geoparku, który zakłada min. położenie większego nacisku na działalność rozrywkową, w tym organizację imprez kulturalno-artystycznych i sportowych. Centrum Geoedukacji będzie częścią szlaku geologiczno-archeologicznego, w skład którego wejdą także Krzemionki Opatowskie i Chęciny. Koncepcja zespołu Hardeckiego zakłada częściowe wkomponowanie nowego obiektu w stok Wietrzni, a częściowe usytuowanie go na płaskim terenie. Budynek będzie otoczony siecią ścieżek dydaktycznych, które zostaną częściowo wprowadzone na zielony, załamany na kilku poziomach dach. Dzięki temu obiekt będzie wyglądał jak element rezerwatu. Centrum jest przede wszystkim podporządkowane funkcjom edukacyjnym. Znajdą się w nim sale do prowadzenia lekcji oraz muzeum darów ziemi. Ponadto, dach budynku może być wykorzystywany jako amfiteatr, miejsce lekcje geologii oraz taras, z którego roztacza się widok na formy geologiczne, znajdujące się w rezerwacie. Zapewnieniu bezpieczeństwa służyć ma zróżnicowanie poziomów dachu oraz świetliki, za pomocą których wyznaczone będą miejsca dostępne i niedostępne. Umożliwiło to rezygnację z barierek, które, zdaniem autorów projektu, „zamykają widzów w klatce”. W rozwiązaniu wnętrza budynku najważniejsza była funkcjonalność i zapewnienie prostej i logicznej komunikacji. Trasa zwiedzania została poprowadzona tak, by wyeliminować konieczność przechodzenia dwa razy przez tę samą ekspozycję. Budowa Centrum Geoedukacji ma ruszyć w przyszłym roku. Szacowany koszt inwestycji to dwadzieścia milionów złotych.
SXWgrlTHVsOkU3tNFtNydpDcOET1YH1ad7nBg3buX3Q0xodOAMUvbW2P63LE_centrum2.jpg
hBkmFxAAeH3fAMDqKNQ0svayeWz8SYAnqFFkqmvtNc9jjtE7hsFquOJ9OTZ1_centrum3.jpg
2CCvlEfsZj474qbFYxgj2mVacWnjnLUX65rLrUeWJADh0nfjmyUbkz5kixoM_centrum4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera