W czerni i złocie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W czerni i złocie

 

Czas czytania: ~2 min


jdmJ68uubbhd4cQC7z4tEa5WrAmGl57gTpOPNY8PRHNz5gypoReQURresM3L_hala.JPG
Rusza budowa hali widowiskowo-sportowej przy ul. Frycza-Modrzewskiego w bytomskiej dzielnicy Szombierki. W czwartek, 15 stycznia, podpisano umowę z wykonawcą – firmą Skanska, a budowa ma się zakończyć już w grudniu tego roku. W konkursie na koncepcję sali, rozstrzygniętym w październiku 2007 r., zwyciężyła Maćków Pracownia Projektowa z Wrocławia. Projekt przewiduje realizację trzykondygnacyjnej, kubicznej bryły o elewacjach pokrytych blachą w kolorze antracytowym. Dynamiczny charakter nada jej nieregularne, szklane „rozcięcie” jednej ze ścian, nawiązujące do pękniętej skały. Duże przeszklenia znajdą się również w pozostałych elewacjach, dodając ciemnemu budynkowi lekkości i umożliwiając obserwowanie rozgrywek osobom przebywającym na zewnątrz budynku. Hala będzie miała blisko 5 tysięcy m² powierzchni. Znajdzie się w niej wielofunkcyjne boisko do halowej piłki nożnej, siatkówki i koszykówki, trybuny na około tysiąc miejsc, sala do ćwiczeń, sauna, pomieszczenia dla trenerów, szatnie, biura i zaplecze. Za przeszklonym pęknięciem zaś zostanie umieszczona ścianka wspinaczkowa wysoka na 14,5 metra i szeroka na 30 metrów. Takie jej usytuowanie sprawi, że wspinający się będą mieli ważenie, że są „w plenerze”. Z czarnymi elewacjami budynku kontrastować będzie zastosowana we wnętrzach złota blacha, pokrywająca część ścian i sufit holu. Architekci podkreślają, że dzięki zastosowaniu nietypowego dla obiektów sportowych zestawienia kolorystycznego udało im się stworzyć oryginalny i charakterystyczny budynek. Jednocześnie, zaprojektowana przez nich hala będzie w pełni funkcjonalna i nowoczesna. Będzie też dostosowana dla osób niepełnosprawnych – znajdą się w nim odpowiedniej szerokości ciągi komunikacyjne i drzwi oraz windy osobowe. Przed fasadą hali powstanie parking, w wokół budynku – chodniki, trawniki i mała architektura. Cała inwestycja ma kosztować ponad 18 mln złotych.
voPQvFCsDaclxlf3AXZLtBIxPc5QhtLEfrWDNooAaw7xbDut40PwIGIRZeQv_hala2.JPG
fdbSUXb4hLitRELQfrcGipu3C0ezyslBN7Vf3XDeXb0wDrf3GpJkbPO9Q1gS_hala3.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera