Wklęsła planeta biur - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wklęsła planeta biur

 

Czas czytania: ~3 min


MaS5IaT6EvNM9O1ZQ4VFdcbJ95Jgiqg2zb5Rr9CbqahK5Vh3rH0rpUJ1jDD0_platinum.jpg
W grudniu 2008 r. podpisana została umowa na realizację trzeciego z pięciu budynków składających się na kompleks biurowy Platinium Business Park, który powstaje na warszawskim Służewcu. Pierwszy obiekt został ukończony w 2007 r., drugi – w 2008. Projekt Platinium powstał w warszawskiej pracowni JEMS Architekci i został wybrany w konkursie ogłoszonym przez inwestora – firmę Globe Trade Centre – pod koniec 2004 r. W jego intencji, nowy zespół biurowców miał oferować biura o wyższym standardzie niż te w sąsiednim Mokotów Business Park, będącym efektem współpracy tego samego układu inwestor-projektant i wybudowanym w latach 90-tych ubiegłego wieku. Zespół powstaje na działce o powierzchni 2,7 hektara u zbiegu ulic Domaniewskiej i Wołoskiej. Teren ten należał niegdyś do Zakładów Maszyn i Urządzeń Technologicznych „Unitra-Unima”. Projektując Platinium, architekci chcieli stworzyć spójny zespół zabudowy, konsekwentny zarówno pod względem układu urbanistycznego jak i formy budynków, zastosowanych materiałów i w końcu – architektonicznego detalu. Docelowo kompleks składać się będzie z pięciu biurowców o analogicznym układzie. Prostokątny kształt działki i przylegające do niej z dwóch stron ruchliwe ulice oraz sąsiedztwo innych obiektów, skłoniły architektów do zastosowania zwartej zabudowy kwartałowej. Strefa zewnętrzna ma izolować od zgiełku otoczenia, dawać poczucie oddzielenia i spokoju. Wnętrze kompleksu zaś ma charakter bardziej swobodny i otwarty. Idea ta znalazła wyraz w sposobie ukształtowania brył budynków. Rozplanowane na rzucie zbliżonym do litery „T”, składają się z podłużnych, prostopadłościennych, dwutraktowych części „zewnętrznych”, tworzących fragment pierzei ulicy oraz przylegających do nich w połowie długości „wewnętrznych” kostek, otwierających się na park i oczko wodne na centralnym placu założenia. Dualizm zewnętrze-wnętrze znalazł także odbicie w kompozycji elewacji budynków, podkreślając ich odmienne funkcje. Części „zewnętrzne” – izolujące – pokryte są gęstą siatką pionowych podziałów, która stała się już znakiem rozpoznawczym budynków projektowanych przez JEMSów i która widziana pod kątem tworzy na powierzchni ścian jednolitą powłokę. Wewnętrzne sześciany są mocno przeszklone, a podziały ich elewacji – bardzo subtelne i horyzontalne. Dynamiki elewacjom w obu „strefach” dodaje niewielkie przesunięcie względem siebie poszczególnych kondygnacji. W jego efekcie okna wewnętrznych „kostek” układają się w szachownice wklęsłych i wypukłych pół, sprawiając, że budynki te wyglądają jakby były ułożone ze szklanych pudełek. Zastosowana na elewacjach stal nierdzewna obija światło mieniąc się w słońcu. Jej srebrzysta barwa odnosi się do nazwy kompleksu. W środku założenia zrealizowano już sadzawkę otoczoną kaskadami, kamiennymi „plażami” i kanałami biegnącymi wzdłuż chodników. Pojawia się też zaplanowana tu zieleń. Druga niewielka, prostokątna sadzawka ma powstać w narożniku ulic Wołoskiej i Domaniewskiej i zdobić reprezentacyjny plac wejściowy. Wszystkie budynki będą miały po siedem kondygnacji, w każdym znajdzie się około 8 tysięcy m² powierzchni biurowej. Partery przeznaczono na usługi. W każdym budynku znajdzie się centralny hol z dwu- i trzykondygnacyjnymi atriami obsadzonymi wielosezonowymi roślinami. Wewnętrzną komunikację w każdym obiekcie zapewnią cztery windy. Ich szyby ulokowano pośrodku budynków, dzięki czemu każde piętro można podzielić na dwie, trzy lub cztery niezależne części. Wszystkie biurowce Platinium Business Park będą zarządzane komputerowo, wyposażone w systemy kontroli temperatury, oświetlenia, wilgoci i klimatyzacji. Będą też miały otwierane okna i podnoszoną podłogę. Pod każdym z nich znajdzie się dwupoziomowy podziemny parking na 200 samochodów.
3lKiYmaAq4YZxu4Z6wh7vlm1AJpuunlNZJAOVD86NjRNGjYg6ZZ4oJstSQBV_platinum2.jpg
nCKOBeqHGh7xibloyAHNvzoRlE7aSq6oEeIcpxnK8OcKRlodkErZm2n4fOxc_platinum3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera