Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koniec wojny o Muzeum?

 

Czas czytania: ~2 min


OdTiVBvSs7p8E6yMlSuA7PUaH4Tw6W2T94iMrK8GqkRUJX2MDbM0ZR3h4fEE_msn.jpg
Wygląda na to, że w końcu nastąpił przełom w sprawie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Po długich rozmowach doszło do porozumienia między władzami stolicy i autorem projektu, Christianem Kerezem. Architekt ostatecznie uległ żądaniom ratusza, domagającego się umieszczenia w gmachu muzeum siedziby Teatru Rozmaitości.
O perturbacjach związanych z warszawskim MSN nie raz już pisaliśmy. Efektem konfliktu na linii miasto-Kerez było wstrzymanie prac nad projektem we wrześniu 2008 r. Architekt nie chciał się bowiem zgodzić na umieszczenie w zaprojektowanym przez siebie budynku sceny Teatru Rozmaitości. Urzędnicy wysunęli takie żądanie latem ubiegłego roku po tym jak Kerez przedstawił „ostateczną” wersję swojego projektu, uwzględniającą wcześniejsze uwagi ratusza o konieczności ograniczenia powierzchni komercyjnej w budynku. Swoją odmowę Kerez argumentował brakiem wzmianki o teatrze w warunkach konkursowych, a także w umowie o realizacji budynku, którą podpisały z nim stołeczne władze. Włączenie sceny teatralnej wiąże się z koniecznością przeprojektowania muzealnego gmachu i zmiany jego wewnętrznej organizacji. Jak jednak wiadomo, kompromis wymaga poświęceń. By uratować budowę muzeum ktoś musiał się ugiąć. I tym kimś był Kerez.
Po wstępnej analizie projektu, architekt uznał, że pod względem technicznym możliwe jest umieszczenie sceny między piętrami muzeum i przychylił się do żądań ratusza. Zaznaczył jednak, że dodatkowe prace wymagają zwiększenia zespołu projektowego i powiększenia go o ekspertów, którzy mają doświadczenie w dziedzinie akustyki i oświetlenia. Nowym współpracownikiem Kereza będzie pracownia Stefana Kuryłowicza, która przygotowuje projekt Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. To jej powierzone zostanie opracowanie rozwiązań technicznych i wkomponowanie teatru w budynek.

Pojawienie się w MSN sceny Teatru Rozmaitości zaburzy, zdaniem architekta, dotychczasowy ład w jego wnętrzu. Teatr zajmie część kondygnacji podziemnej, parter, gdzie pierwotnie miały się znaleźć funkcje komercyjne i fragment pierwszego piętra. Ta ingerencja ominie wyłącznie główną ekspozycję na najwyższej kondygnacji. W związku z tym, że teatr zostanie wtórnie „dosztukowany” do muzeum, będzie musiał się zgodzić na pewne ustępstwa, na przykład mniejsze magazyny. Konieczna będzie też redukcja ilości miejsc parkingowych. Nie podjęto jeszcze decyzji, czy teatr i muzeum będą funkcjonowały jako niezależne od siebie instytucje.

Prace nad projektem MSN zostały wznowione. Jeżeli uda się uniknąć dalszych konfliktów, budowa rozpocznie się na początku 2011 r. i potrwa dwa i pół roku. Koszt inwestycji po wprowadzeniu zmian nie jest jeszcze znany. Do tej pory szacowany był na 270 milionów zł, ale kwota ta może wzrosnąć.

Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera