Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zieleń w kratach

 

Czas czytania: ~3 min


Y6tg4Hooutt0T5ypwFXhuOAvHsUzpYithqZa4mSgIxxa8ksbManwsYoaina8_gal01.jpg
Zespół nowoczesnych budynków o pokrytych charakterystyczną kratownicą i porośniętych roślinnością elewacjach ma powstać przy ul. Kolejowej w Katowicach. To Galeria Południe – centrum biurowo-handlowe zaprojektowane przez śląskie biuro architektoniczne Medusa Group dla firmy GC Investment.
irg8fbgcQF38HE3T8cDbukh7owsKnmELTQ0xeQanbi45WvsVvLPVvUJNtwgg_gal02.jpg
Najciekawszym elementem budynków będą ich dwuwarstwowe elewacje. Wewnętrzną powłokę stanowią przeszklone ściany, zewnętrzną – wspomniana już żelbetowa siatka o polach w kształcie rombów, z których część wypełniona będzie zielenią. Zielony dywan ma się również pojawić na płycie stanowiącej zadaszenie części wejściowej dwóch biurowców, które powstaną w pierwszej kolejności. Platforma to będzie jednocześnie pełnić funkcję ogrodu – miejsca wypoczynku dostępnego wyłącznie dla pracowników biur. Pojawiająca się na budynkach roślinność z jednej strony sprawi, że założenie będzie bardziej przyjazne dla ludzi, dając im namiastkę obcowania z naturą i pozytywnie wpływając na ich samopoczucie (a przez to – wydajność pracy), z drugiej zaś, ma bardzo praktyczne zastosowanie – tworzy dodatkową izolację, chroniącą budynki przed deszczem, wiatrem, mrozem i hałasem. Dzięki niej możliwe będzie zredukowanie kosztów eksploatacji budynków poprzez wydatne zmniejszenie strat ciepła zimą oraz nagrzewania budynków podczas upałów.
jJNdgJ3pLtjGCZF4o0rCrYhB1SZtsNZMARNja4hTrjHknZlYpKX7pGCMAoRz_gal03.jpg
Galeria Południe będzie łączyć funkcje handlowe i biurowe. By obie strefy mogły funkcjonować niezależnie od siebie (co jest ważne w sytuacji gdy część handlowa będzie otwarta do późnego wieczora) i zapewnić komfort pracownikom biur, konieczne jest ich wyraźne rozdzielenie. Rolę tej bariery pełnić będzie umieszczona na poziomie pierwszej kondygnacji płyta z zielonym dachem, oddzielająca wizualnie i akustycznie ulokowane na parterach usługi i handel od części biurowej zajmującej wyższe kondygnacje. Osobne będą również wejścia do obu stref kompleksu – do biur prowadzić będą od ul. Kolejowej oraz północnej strony założenia, a do galerii handlowej – z wewnętrznego naziemnego parkingu.
AW7sqx5gsLseToa15JoSQuhiJfJVlDmzm8uHYAQy110TbUJGbOqBnUmuwirk_gal04.jpg
Bryły wszystkich obiektów są ukształtowane analogicznie – zarówno na zewnątrz jak i pod względem rozwiązań konstrukcyjnych. Wewnętrzne trzony budynków mieszczą klatki schodowe, windy, piony instalacyjne i pomieszczenia techniczne, konstrukcję zewnętrzną zaś stanowią żelbetowe kratownice. Takie rozwiązanie umożliwiło uwolnienie powierzchni biurowej od elementów konstrukcyjnych, wprowadzających do wnętrz dodatkowe podziały. W ten sposób uzyskano elastyczność przestrzeni, którą można dowolnie kształtować i wprowadzać podziały odpowiadające potrzebom zmieniających się najemców. Każdą kondygnację można podzielić na 2 lub 4 mniejsze sektory albo zostawić otwartą przestrzeń dla biur typu open space.
HG3aelsq72LIhU4rs5VAqcrxbYTYhH7JRVjDGMG0dQn5ZyHLBCEgBu6Lr3RH_gal05.jpg
Ze względu na dużą skalę założenia, jego realizacja została podzielona na etapy. Najpierw powstaną dwa biurowce z dwupoziomowym, podziemnym garażem, część handlowo-usługowa z parkingiem na powierzchni oraz łączący obie strefy kompleksu zielony dach. Kolejne etapy inwestycji wiązać się będą z budową pozostałych biurowców w północno-wschodniej części działki.
Td5Uk9UvugN3g9SQMJCXmmKGmoS4TEp7L5li8zAl3iUe6XS13A0Ku2kys01n_gal06.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera