Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Krakowskie finisze

 

Czas czytania: ~3 min


SfelAtI4r8GipVSrXVZ8ITONZMF6c8AyYscgjJroOkPCPrS4V2TWuXv9oLPq_meduza-1.jpg
Wkrótce w stolicy Małopolski ukończone zostaną dwie inwestycje budowlane – hotel Park Inn i biurowiec Meduza. Oba obiekty będą ważnym punktem na mapie nowoczesnej architektury Krakowa. Oba łączy też jedna pracownia architektoniczna – Ovotz Design Lab.
iK84YOXIlffJqBuVEbm9JhxN0MQ7R5f6dhyUOUi0akbFfZCDWp7J6RvctOLo_meduza-2.jpg
O hotelu już pisaliśmy przy okazji zakończenia pierwszego etapu budowy w listopadzie ubiegłego roku. Jego dynamiczna, futurystyczna bryła, którą charakteryzują kontrastowe zestawienia białych i czarnych pasów z aluminium stanęła przy Rondzie Grunwaldzkim w centrum miasta. Projekt kontrowersyjnego budynku, porównywanego z „rozdeptaną żabą” lub konstrukcją z klocków lego, wyszedł z pracowni niemieckiego architekta Jürgena Mayera H., z którym współpracowało krakowskie biuro. Drugi budynek – biurowiec M65 Meduza, wzniesiony przy skrzyżowaniu ulic Mogilskiej i Cystersów w dzielnicy biurowej – jest owocem współpracy Ovotz design lab. i architektów z GD&K Consulting. Trwają właśnie prace wykończeniowe we wnętrzach i otoczeniu budynku. Do użytku zostanie on oddany w maju.
WRjTBNCPSg14hMqFHFOQBhDH2icNEMZIAEXDykoH6nkVqPVmqiMG7QfpIQtt_meduza-3.jpg
Projektującym Meduzę architektom przyświecała idea wprowadzenia wielkomiejskiego akcentu w chaotyczną zabudowę ulicy Mogilskiej. Biurowiec będzie się wyróżniał ciekawie ukształtowanymi elewacjami – poszczególne piętra wyposażone są w ściany kurtynowe nachylone w stronę ulicy i poprzesuwane względem siebie na każdej kondygnacji. W efekcie powstała rzeźbiarsko ukształtowana bryła, porównywana przez autorów projektu do meduzy, „której organizm tworzą podobne amorficzne parasole wyrastające jeden z drugiego”. Stąd też wzięła się nazwa budynku. Wodne konotacje ma również potęgować pokrycie elewacji budynku szkłem, które pod wpływem promieni słonecznych tworzy opalizującą, połyskliwą powierzchnię. Ściany kurtynowe, oprócz walorów estetycznych, będą też pełniły funkcje praktyczne – zapewnią izolację termiczną oraz wyciszenie wnętrza.

Akcenty morskie pojawiły się nie tylko na zewnątrz budynku, ale także w jego wnętrzu – w korytarzu łączącym hol wejściowy z głównym lobby znajdującym się w głębi budynku zastosowano stalowe „płetwy” – smukłe listwy, między którymi umieszczono ukryte oświetlenie diodowe. Architekci wyjaśniają, że dzięki niemu przejście korytarzem będzie jak „droga przez świetlisty tunel pozbawiony cieni”. W przedsionku budynku ma się pojawić prawdziwa murawa, stanowiąca łącznik między wnętrzem budynku a jego otoczeniem.

Meduza ma prawie 6 tysięcy m² powierzchni, z czego 5,4 tysiąca m² zajmują biura. Ostatnia – dziewiąta kondygnacja w całości przeznaczona jest na klub fitness. W budynku znajdzie się także lunch bar oraz podziemny garaż. Biura zostały zaaranżowane w popularnym stylu open-space. Zastosowana w budynku żelbetowa konstrukcja płytowo-słupowa oraz wspólny, ulokowany przy jednej ze ścian trzon komunikacyjny z windami ułatwią dowolną, dostosowaną do potrzeb najemcy aranżację wnętrz.

ScOQm4AGdz4ZKaPsVYsl5QnbyZJQKlc1IdQoX6ME7xdzRJ0scZWwZJOkAJS0_meduza-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera