Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drapacz ziemi

 

Czas czytania: ~3 min


gtIx1ylFhFmRjO6GiysL9vB8RkklXJuHMDZWJ4zq4SjiFRmKPMVS65SmB627_saczok.jpg
W czwartek, 26 marca 2009 r., ogłoszono wyniki konkursu na urbanistyczno-architektoniczny projekt Parku Technologicznego – Miasteczka Multimedialnego w Nowym Sączu. W ostatnim etapie konkursu zmierzyło się 10 pracowni z Polski i zagranicy. Najlepsza okazała się propozycja Pracowni Architektonicznej „Artur Jasiński i Wspólnicy”.
p3JMsngSYkaHskoG72VC8xeHTa5EUKJClfu3PHZx7gC0KgWfto4TnoCb2FOO_mm-plansza-1.jpg
Projekt Miasteczka Multimedialnego zainicjowała Wyższa Szkoła Biznesu w Nowym Sączu, dążąc do stworzenia ośrodka innowacji na polu multimediów. Najważniejszym elementem programu jest park technologiczny nowej generacji. I właśnie mieszczący go biurowiec był przedmiotem rozstrzygniętego konkursu. Kluczowym założeniem autorów zwycięskiej koncepcji było zintegrowanie budynku z otoczeniem i optymalne wykorzystanie trudnej, choć malowniczej działki opartej o zbocze wzgórza. Zaproponowali rozczłonkowaną bryłę, która wcina się w stok, a jednocześnie wyraźnie zaznacza swoją obecność trzema nowoczesnymi, wysuniętymi, nadwieszonymi segmentami mieszczącymi laboratoria. Jak wskazują architekci, budynek wpisuje się w nurt proekologicznej architektury XXI w., który popularny dotychczas typ „skyscrapera” czyli agresywnego wieżowca zastąpił „landscraperem” – formą wpisującą się w naturalny krajobraz. Elementami ekologicznego programu nowosądeckiego Parku Technologicznego będą również opływająca budynek zieleń i zielone patia oraz energooszczędne technologie.
0bTwHXFgRvepF2zGdNzhdYm4yRAKbXjBJ9QbeE0X0dHVwe4YDIn6Y3K0d1Cb_mm-plansza-2.jpg
Park Technologiczny to budynek łączący funkcje biurowca z obiektem użyteczności publicznej, konieczne więc było optymalne połączenie otwartości i dostępności obiektu z zapewnieniem komfortowych warunków pracy w biurach. Najważniejszą częścią założenia będzie ogólnodostępny hol wejściowy, który spina skrzydła laboratoryjne i z którego można się dostać do najważniejszych pomieszczeń budynku oraz na zielone dachy skrzydeł biurowo-laboratoryjnych, które pełnią funkcję tarasów widokowych. Wysoki na dwie kondygnacje hol ma przypominać ruchliwą miejską ulicę – pomyślany został jako miejsce spotkań i wydarzeń publicznych. Latem może być w całości otwarty na tarasowo ukształtowane, zielone przedpole budynku, funkcjonujące jako przestrzeń rekreacyjna.
5MylfPq4KOWOxGbPDmImP2ql3Zv5sNE7aATrEbvCEudA6Gqh6YDKmbyr10AD_mm-plansza-3.jpg
Programowi funkcjonalnemu budynku odpowiada podział na trzy strefy – ogólnodostępny korpus obiektu umieścić będzie zespół sal konferencyjnych, sklep multimedialny, kawiarnie, restauracje i bufet pracowniczy oraz punkt bankowy, trzy 2-kondygnacyjne, nadwieszone skrzydła przeznaczone są na biura i laboratoria, a w zwartym bloku znajdą się pomieszczenia techniczne i magazyny.
rECc6yRBwRRi4ITuLa5IDnqLLmF2FhipMfke9itDZurRqX0CS7fojDdRoDz5_mm-plansza-4.jpg
Zgodnie z warunkami konkursu, inwestycja została podzielona na etapy. Najpierw zostanie zrealizowany obiekt, który był przedmiotem konkursu. Następnie planuje się budowę na stoku wzgórza wyodrębnionego studia, do którego będzie się można dostać kolejką szynową. Budynek ten ma stanowić dominantę przestrzenną całego założenia. Nakryty będzie porośniętym trawą dachem, pełniącym funkcje punktu widokowego i przestrzeni rekreacyjnej. Trzeci etap inwestycji ma objąć rozbudowę Parku Technologicznego wzdłuż południowej granicy działki. Budynki mają być podobne do tych z projektu konkursowego i pełnić analogiczne funkcje. Kiedy powstaną, możliwe będzie przedłużenie głównego holu, tak, by połączył wszystkie obiekty wspólną, ogólnodostępną przestrzenią.
S4U44KSZAgZlV4lu5qrGbRReqJW7Nr4XcBWLZOdr8svKVFghU2nu7VYvtuAV_mm-plansza-5.jpg
Przewodniczący Sądu Konkursowego, Krzysztof Pawłowski: „Z radością stwierdzam, że w wybranej koncepcji udało nam się odnaleźć odzwierciedlenie naszych oczekiwań co do innowacyjności obiektu, jego integralności ze środowiskiem naturalnym, a także zastosowanych w nim rozwiązań funkcjonalno – użytkowych”. Nagrodą dla zwycięskiej pracowni jest umowa na opracowanie kompletnej dokumentacji projektowej. Zespół projektowy: Artur Jasiński (główny projektant), Marcin Godziński, Katarzyna Kapłoniak, Marcin Pawłowski, Paweł Wieczorek. Współpraca: Rafał Jaśkowiec, Anna Strzelczyk Konsultacje konstrukcyjne Przemysław Ruchała. Drugie miejsce zajął projekt zgłoszony przez JEMS Architektów, a wyróżnienia przyznano Agencji Projektowej „A – 4” oraz PxM – Projekt – Południe.
zDXPWxhoRo3jcRbj4m0QZFgqc94N9hb0XQcmC455FTRQCGNDxwQWgmgSzoa2_mm-plansza-6.jpg
8fu3juU0nu069tXV15snjOnPRzQRbG8IzpijvaOEthLx4yr9hsdVCw5iRA0z_mm-plansza-7.jpg
UrgLT47hS9zye5BzV2XupnKNVS2fA13JLZNglTVHoxzUBBXlaCfxkWjR4ji0_mm-plansza-8.jpg
xICPx7a1uCyWpARCojnipnPuNwRsHTLIrFrwODzAPQuqvIoV388HRcOW2rJR_mm-plansza-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera