Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Platformy na piosenki

 

Czas czytania: ~3 min


S4SsfFjaM8B2qZluE8t0j2OGjNLXPBKDJbBXBT8m3lOQCX9rEyVY47cMPO0h_amfiteatr-5.jpg
Opole kojarzy się przede wszystkim z festiwalami polskiej piosenki, a najbardziej rozpoznawalnym obiektem w mieście jest amfiteatr, gdzie rzeczone festiwale się odbywają. Wybudowany na początku lat 60-tych ubiegłego wieku obiekt czeka wkrótce solidny remont – zostanie on przebudowany i zmodernizowany, powstanie też przy nim Muzeum Polskiej Piosenki. Po przyznaniu dofinansowania ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, władze Opola ogłosiły przetarg na wykonawcę inwestycji. Prace powinny się zacząć po tegorocznym festiwalu i zakończyć w 2010 r. Za dwa lata festiwal powinien się już odbyć w nowym obiekcie. W tym samym czasie ma również zostać otwarte muzeum.
hP6eZzEZANbVC90KFzwSEtGeKrPv9QZSed86lac5LpDkm0f64vz9clQpvkMe_amfiteatr-1.jpg
Amfiteatr stoi na wyspie Pasieka w zabytkowej dzielnicy willowej Opola, a jego konstrukcja wykorzystuje zachowane fragmenty umocnień dawnego Zamku Piastów Śląskich. Czterdziestoletni obiekt od dawna wymagał usprawnienia rozwiązań funkcjonalnych i architektonicznego liftingu. Organizatorzy konkursu na projekt modernizacji obiektu, postawili przed architektami zadanie zachowania w maksymalnym stopniu istniejącej skarpy i porastających ją drzew. Zwycięska koncepcja, przedstawiona przez Biuro 87a architekci Małgorzaty Adamowicz-Nowackiej i Marka Nowackiego, zakłada więc nałożenie na wzniesienie dwóch prostokątnych platform-tarasów, umieszczonych jedna nad drugą. W północnej i południowej części działki płyty te będą nadwieszone nad skarpą. Pod południowym nadwieszeniem powstanie plac poprzedzający główne wejście do budynku. Do wnętrza będzie prowadził przeszklony hol wejściowy, z którego będzie można przejść do muzeum piosenki, albo, główną klatką schodową, do foyer znajdującego się na koronie widowni. Obrzeża foyer pomyślane zostały jako część rekreacyjna z punktami gastronomicznym, mieszczącymi się w prostopadłościennych boksach z półprzezroczystego, białego szkła. W nocy kostki te będą podświetlane za pomocą diod na różne kolory, w czasie koncertów zaś – wygaszane, by nie stanowić konkurencji dla oświetlenia sceny. Dach nad foyer będzie funkcjonował jako górny taras widokowy, a jego część będzie wyprofilowana tak, że w zagłębieniu powstanie balkon z 340 dodatkowymi miejscami. Nad częścią widowni i umieszczoną na górnym tarasie reżyserką powstanie dach w formie dysku. Z jednej strony, będzie on chronił przed opadami, z drugiej – będzie znakiem świetlnym amfiteatru widocznym z drugiego brzegu Odry. Całkowicie przebudowana zostanie widownia, pojawią się nowe ławki z oparciami, a liczba miejsc zmniejszy się o około tysiąc. Zostanie to jednak zrekompensowane dzięki wprowadzeniu dodatkowych miejsc na koronie obiektu.
4BCAlGiQ3ylcPnj8apwzYHKgca4rX44R8JQZk1pLMr8tN0fVxrKHVxupxd69_amfiteatr.jpg
Projekt Nowackich zakłada pozostawienie symbolu opolskiego amfiteatru – zadaszenia sceny, które ma formę paraboloidy hiperbolicznej. Dach ten zostanie odtworzony w obecnym kształcie, tyle że większy i wyższy, by zapewnić lepszą widoczność. Przebudowie amfiteatru towarzyszyć będzie budowa i aranżacja Muzeum Piosenki, którą początkowo planowano odłożyć na kolejny etap inwestycji. Jego wnętrze będzie podzielone na dwa poziomy antresolami, a całkowita powierzchnia będzie wynosić 1,4 tysiąca m². Nie wiadomo jeszcze, jak będzie wyglądała główna ekspozycja – konkurs na jej koncepcję jest dopiero w planach. Zanim powstanie obiekt, instytucja, która już zaczęła działalność, będzie się mieścić w lokalu przejętym od Teatru Lalki przy ul. Kopernika. Cała inwestycja ma kosztować około 50 mln zł.
ywE5Wbespym9frFCuutImNkq4pgUuZ8GCue0xcTqTPm18THFXnjIVRPKH5n1_amfiteatr-2.jpg
iPdAMUcFr3R5l2Py8xKW2bwLILGFZnOijr0VKEc3FUjaqZK4ejal9SF4c6UB_amfiteatr-3.jpg
V2TJla3BTYf0w6W53adluweBmd051yQ59DTsgOismzWNlgSXxVhZPKukTYfR_amfiteatr-4.jpg
csd0yOmZTSWdKzE8jaMeyYZsQNLkDrfh9B4jJjw70YOcH937Tqv32O8vzxsl_amfiteatr-6.jpg
FEIWD6QLGmIs2IWa4jjnmT94zXGDpRbEIHEX0zibPtcz4rNRxTa0D3UYEdHO_amfiteatr-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera