Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom Zen

 

Czas czytania: ~2 min


Steedman Fellowship International Design

 

ex2fXyidOqOfZNtKi2yoSVjhBBmmWLsj13vUI0Kx44WdHkb7nvzxPdICUrEN_konk0.jpg
Projekt gdańskiego architekta Jacka Sieniawskiego pt. „Zen House” uzyskał wyróżnienie w ogólnoświatowym konkursie Steedman Fellowship International Design Competition 2006 Steedman Fellowship International Design jest to ogólnoświatowy konkurs dla praktykujących architektow, organizowany co 2 lata przez Washington University w St.Louis, którego główną nagrodą /największa tego typu w USA/ jest stypendium w wysokosci 30.000 $ z przeznaczeniem na 9-miesięczną podróż studialną. Tegoroczny temat rywalizacji brzmiał: "Współczesne obserwatorium dla kreowania dialogu pomiędzy człowiekiem i naturą”. W rywalizacji wzięło udział 148 architektów z 23 krajów. Zadanie konkursowe dotyczył obiektu pawilonu – obserwatorium. Jego forma miała dokumentować rozwinięcie nowych form dialogu pomiędzy człowiekiem i jego otoczeniem. Założeniem konkursu było, że powierzchnia obiektu nie przekracza 1500 metrów kwadratowych. Obserwatorium miało umożliwiać pogłębienie relacji pomiędzy naturą i kulturą, która w egzemplum obejmuje tradycyjne wzorce: drapacza chmur, muzeum czy parlamentu. Miało też redefiniować formy współoddziaływania architektury z parkiem znane z tradycji romantycznej oraz nowoczesnej. Projekty konkursowe miały łączyć pragmatyczną tradycję technologiczną z romantycznym stosunkiem do natury i swojskości. Idea projektu Zen House "Nie naśladuj natury, działaj tak jak ona" Projektowany pawilon składa się z trzech poziomów. Jego kompozycja jest prosta i odwołuje się do naturalnego sposobu powstawania rzeczy: z kamiennego cokołu wyrasta zieleń, która unosi dach wykonany z przepuszczającego światło onyksu. Zgodnie z zasadą identyfikacji przestrzeni poprzez wydarzenia, które w niej się odbywają - budynek ma być miejscem pozwalającym człowiekowi przynajmniej przez chwilę poczuć się "częścią całości". Ma być światem w świecie, który zamiast rywalizacji, konfrontacji i wyścigu oferuje ciszę, skupienie i spotkanie z samym sobą. Granice między technologią i naturą są tu zatarte a role zazwyczaj im przypisane - wymienne. To roślinność, luźno ułożone gabiony a nawet krajobraz wyodrębniają przestrzenie natomiast technologia pozwala wznieść budynek, który żyje zgodnie z rytmem przyrody stając się jej integralną częścią. I właśnie dlatego światło, wiatr i deszcz mogą penetrować budynek. W ten sposób pawilon zdaje się oddychać wraz z żywiołami natury a odwiedzający będąc w środku - są de facto nadal na zewnątrz. Kompozycja wnętrz jest odniesieniem do Corbusierowskiej idei "architektury ciszy, która przemawia bez krzyku i oddziałowuje bez wielkich gestów". Forma archetypicznego domu jaką przybiera pawilon - nadaje mu lapidarny, surrealistyczny charakter sytuując go na styku natury i kultury. Budynek jest odpowiedzią na konflikt powstały między nimi i równocześnie pytaniem o stanowisko człowieka jakie powinien wobec niego zajmować. Jacek Sieniawski
Ohe6zAmolYXC1X49lR53Rqlj6TFmA7yTBe4Jr6jnrtvbIkx0zDdHgVbtg56m_konk1.jpg
FcUoxLCBykCHBuMKngCRLlfTth8PhT2I7Ukpdn8flNCttIZ8qfFe4qEeHK3b_konk2.jpg
zMEu7Tk4lOFupNH0yKtqMOdY64ZrzwATiqNCSSrY7u8gpptPReHO66GVPjI2_konk3.jpg
qtCqc3CJyE0L40zl2y6P0LiOi5XTmiVRcTKaaE4UbIMkmV1TkfOOzyAQYHWt_konk4.jpg
FJou9usuOUkt7uupwj2d7aH4MbC2lHSYiEJgKViOBzlqNA6dzuilFlAF8Jd8_board-1maly.jpg
LI3kuQVvypF7LL98UC5TcjQ6WyzL27FerMVLdZLNiO8P2R10b6vAXpJKQjji_board-2maly.jpg
oWLebMQang9H6wsO9mHjIuKdv5sZUZexmMJn3aEGaqaw9L6tMPnDMdtMqhBf_board-3maly.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera