Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Teatr lewituje

 

Czas czytania: ~3 min


We wtorek, 7 kwietnia 2009 r., został rozstrzygnięty konkurs na projekt siedziby Nowego Teatru w Warszawie. W międzynarodowym konkursie zwyciężyła polska pracownia – KKM Kozień Architekci z Krakowa.
Przedmiotem ogłoszonego we wrześniu 2008 r. konkursu była rewitalizacja i adaptacja na potrzeby teatru, a właściwie wielofunkcyjnego centrum kulturowego, zabytkowych obiektów dawnej bazy Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania przy ul. Madalińskiego na starym Mokotowie. Zgłoszenia nadesłało 150 pracowni architektonicznych, z czego do konkursu zakwalifikowano 115. W drugim etapie, w którym uczestnicy musieli zaprezentować szczegółową koncepcję architektoniczną, zmierzyło się zaledwie 10 z nich. Architekci musieli uwzględnić nie tylko wytyczne konserwatorskie, ale też precyzyjnie określone wymogi w zakresie programu funkcjonalnego teatru.
0y7sW3m450lq2Y3CFsj4lz4h3APoZmEkc05DE3yeMFfI0aa7ZVRo6iQ4Lv7c_nowy.jpg
Zwycięska propozycja Kozieniów została doceniona z wielu powodów, między innymi za prostotę i powściągliwość. Architekci postanowili w całości zachować dawne zabudowania, przystosowując je do nowych celów i otaczając otwartym, zielonym terenem. Nie zabraknie też współczesnego akcentu – obok starych obiektów ma stanąć jeden nowy, przypominający kontener i sprawiający wrażenie jakby unosił się nad ziemią. W kompleksie centrum kulturalnego znajdzie się sala widowiskowa ze sceną i chowaną widownią na 450 miejsc, mniejsza sala przeznaczona na koncerty, wystawy, seminaria i próby, księgarnia, biblioteka z czytelnią, część edukacyjna i kawiarnia. Ściana budynku teatru od strony ul. Madalińskiego pomyślana została jako ekran, na którym będą wyświetlane filmy z fragmentami zarejestrowanych spektakli teatralnych oraz materiały promujące działalność teatru. Wszystko po to, by budynek Nowego Teatru zwracał uwagę przechodniów i przyciągał jako miejsce wyjątkowych wydarzeń.
i6SDtI3S8UqjA3wdf8EcUfMAYn7BUOUYDoBP3h3ctqAsakZU5KBtLVrqBNSo_nowy-2.jpg
Inwestycja ma się rozpocząć jeszcze pod koniec tego roku i potrwać do końca 2011 r. Jako pierwsza ma zostać ukończona najbardziej potrzebna hala z salą teatralną.

Druga nagrodę otrzymało biuro JEMS Architekci, a trzecią – architekci Dorota Borysiewicz, Andrzej Piłatowski, Andrzej Wyszyński. Jury przyznało również równorzędne czwarte nagrody – pracowniom Open Architekci, Tektura Michał Kozielewski, Marcos Parga, Prado/Idoia Otegui Vicens oraz Architekten Kerschbaumer Pichler & Partner. Wyróżniono też prace zgłoszone przez Biuro Projektów Budownictwa “Projektus”, Neostudio Architekci Paweł Świerkowski i
Szymona Hofmana.

Zgłoszone do konkursu projekty zostaną zaprezentowane na wystawie, którą będzie można oglądać od 15 do 30 kwietnia przy ul. Puławskiej 37.

W ostatnim czasie pracownia KMM Kozień Architekci odnosi wiele sukcesów na polu projektowania budynków instytucji kultury, w tym związanych z teatrem.

Zaprojektowane przez nich Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej znalazło się wśród polskich kandydatów do prestiżowej nagrody im. Miesa van der Rohe, w 2003 r. ich koncepcja zwyciężyła w konkursie na projekt modernizacji i rozbudowy Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu, zdobyli także pierwszą nagrodę w konkursie na koncepcję przebudowy i rozbudowy budynków zamiejscowych wydziałów Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu.
MppLksxUVufbuuGHBR1wNnMWQFAVgwdvJPbPzOlCEm5TFI5c2YqCfeHCKGDZ_nowy-3.jpg
VDphWLlubutOg9DmLdtxUdJho6HODT8OMU72pE6xHTxKexOeyNitkCbu7Qau_nowy-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera