Ruch na Ground Zero - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ruch na Ground Zero

 

Czas czytania: ~2 min


xWuDNSLSnLeQfUCf9fZ3bNcWNjDkoCeLM1k18Q3WgbMiASXMu8P8uw5ZzNNm_7wtc.jpg
23 maja 2006 roku rozpoczęła się budowa pierwszego, nowego biurowca na działce Ground Zero po zburzonym kompleksie WTC w Nowym Jorku. Inwestycja ma kosztować około 550 milionów Euro. Projekt przygotował David Childs z biura Skidmore Owings and Merrill (Chicago). Inwestorem jest Larry Silverstein – dzierżawca działki po WTC. Smukły, 52 piętrowy budynek, nazwany „7 World Trade Center“, ma zastąpić zniszczony podczas ataku z 11 września obiekt sąsiadujący z wielkimi wieżami WTC. Od swojego poprzednika różnił się będzie tym, że został przesunięty bardziej w kierunku wschodniej granicy działki dzięki czemu pojawiło się przed nim miejsce na mały plac, którego zagospodarowanie powierzono architektowi krajobrazu Kenowi Smithowi. Obiekt będzie miał konstrukcję stalową z wielkimi przeszkleniami kurtynowymi. Osadzony jest na solidnym, betonowym cokole obłożonym blachą do wysokości 6 pięter. Ma chronić budynek przed samobójczymi atakami z użyciem samochodów wyładowanych materiałami budowlanymi. Równolegle z tym wydarzeniem znowu pojawiły się trudności z zaplanowanymi inwestycjami w tym rejonie. Okazało się, że konieczne są dosyć duże zmiany w projekcie pomnika upamiętniającego ofiary zamachu na WTC. Zamiast wynikających z kosztorysu 672 milionów dolarów w budżecie znalazło się tylko 500 milionów. Co nie wystarczy na pełną realizację wizji projektantów. Pomnik ma być budowany według projektu Michaela Arada i Petera Walkera, którzy na początku 2004 roku wygrali światowy konkurs. Ich koncepcja przewiduje pozostawienie dwóch wielkich, kwadratowych otworów symbolizujących fundamenty wież, które mają być połączone z kaskadami wodnym i nasadzeniami roślinności. Pod wypełnionymi wodą basenami ma być umieszczone podziemne muzeum w którym za kurtynami wodnymi umieszczone zostaną nazwiska wszystkich ofiar zamachu. I to właśnie budzi największe kontrowersje. Uznano, że jest to zbyt drogie rozwiązanie i zasugerowano projektantom, żeby obeliski z nazwiskami ofiar wynieść jednak na powierzchnię ziemi. Dzięki temu możliwe będzie zmieszczenie inwestycji w zaplanowanym budżecie. Dodatkowo zasugerowano uwzględnienie w projekcie dodatkowych zabezpieczeń przed atakami samobójczymi i bombowymi, co dodatkowo podwyższa koszty i wymusza rezygnację z pewnych, czysto architektonicznych rozwiązań.
u7CrfVaQATxwAphV6VUCWMZ9JPosljoORZ7tpU864tExSxB1X98dUlm9sIeC_pomnikwtccalosc.jpg
1EdnbdlflgN12qCUle74xsRknwafK98ryj6UOhIWNMGfoO6trIwzCT4f8noT_pmnikwtc.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera