Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra w archetypy

 

Czas czytania: ~3 min


0l5Z3ojYB1y7q3QYBc8kQ4vfY5gprJcusqoQBunZwlbzgGgmVeMRVZtVtHkn_chotomow.jpg
Szkoła podstawowa, gimnazjum, hala sportowa i Młodzieżowy Dom Kultury. Wszystkie te funkcje skupiać ma Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe w Chotomowie w gminie Jabłonna. Projekt nowego kompleksu został wybrany w rozstrzygniętym kilka dni temu konkursie. Zwyciężyła w nim koncepcja warszawskiego biura 90 Architekci Czarnecki Willmann. Jury doceniło ciekawe i klarowne rozwiązania przestrzenne i funkcjonalne „wioski szkolnej” oraz wprowadzenie dominant w postaci masywnej bryły bloku sportowego, auli i MDK-u, które podkreślają rangę założenia jako obiektu użyteczności publicznej. Z uznaniem spotkał się również spójny charakter zaproponowanej zabudowy oraz jej dopasowanie do skali otoczenia i krajobrazu. Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe ma powstać w ważnym dla gminy miejscu – na przecięciu głównego ciągu komunikacyjnego jakim jest ul. Partyzantów, prowadząca z Jabłonnej do Chotomowa, drogi lokalnej i planowanej trasy, która będzie prowadzić w stronę mostu na Wiśle. Jak podkreślają autorzy projektu, „skrzyżowania traktów komunikacyjnych zawsze dawały początek rozwojowi osiedli, podobnie jak szkoły dają początek i podwaliny pod edukację ich społeczności. Projekt budynków szkoły nawiązuje do charakteru otoczenia, a jego układ przestrzenny wpisuje się w idee tradycyjnej urbanistyki, gdzie w krajobrazie rolniczym i przyrodniczym odnajdujemy skupiska osiedli ludzkich na skrzyżowaniach szlaków komunikacyjnych”. Obiekty tworzące Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Spotrowe zostały skupione wokół kameralnego, zielonego dziedzińca. Będzie on funkcjonował jak wewnętrzny ogród, w którym znajdzie się miejsce zabaw dla dzieci, tarasy sal lekcyjnych i jadalni, a także letnie klasy i czytelnia. Oprócz tego, w obrębie założenia wydzielono dwa połączone wizualnie i funkcjonalnie place wejściowe. Jeden z nich prowadzić będzie do szkoły podstawowej, bloku żywieniowego, auli i biblioteki dla dorosłych. Żeby zapewnić bezpieczeństwo dzieciom i zachować kameralny, przyjazny charakter przestrzeni, zostanie on oddzielony od ulicy wałami ziemnymi przeciętymi przesmykami ciągów pieszych i porośniętymi zielenią. Plac poprzedzający wejście do gimnazjum znajdzie się w głębi założenia, przy ul. Kisielewskiego. Będzie go zamykała fasada Młodzieżowego Domu Kultury, usytuowanego w narożniku działki. Oprócz tych trzech placów przewidziano również dziedziniec gospodarczy. Po przeciwległej do szkół stronie kompleksu znajdzie się blok mieszczący sale sportowe, połączony z zespołem boisk. Zaproponowane przez pracownię 90 Architekci budynki to proste, dwukondygnacyjne bryły ze spadzistymi dachami. Jak wyjaśniają, „taka forma naturalnie wpisuje się w krajobraz przyrodniczy i jest spójna z pierwszymi wyobrażeniami dzieci o budynku”. W obu szkołach układ funkcjonalny został ukształtowany tak, by odizolować je od hałasu ulic i otworzyć na wewnętrzny dziedziniec. Wszystkie klasy na parterze będą wychodzić bezpośrednio na zielony plac, a sale na piętrze będą połączone z tarasami, na których latem mają się odbywać zajęcia i będzie działać czytelnia. Zarówno MDK, jak i blok sportowy będą mogły funkcjonować niezależnie od budynków szkolnych. Na parterze Domu Kultury zaplanowano kawiarnię internetową i sale prób teatralnych, nad nimi zaś znajdzie się dwukondygnacyjna, otwarta przestrzeń z możliwością dowolnej aranżacji, między innymi na pracownie plastyczne i modelarskie. Blok sportowy z dużą halą i dwoma zespołami szatni będzie miał niezależne wejście, umożliwiające korzystanie z sal poza godzinami lekcyjnymi. Oprócz tego, hala będzie połączona z budynkami szkoły podstawowej i gimnazjum. Bezpośrednio przy podstawówce znajdzie się również mała sala gimnastyczna. Zespół projektowy: Piotr Czarnecki, Mateusz Willmann, Katarzyna Roman oraz Andrea Tulisi, współpraca: Cezary Kępka, Tomasz Ginter, Konrad Dowejko i Jakub Andrzejewski. Konstrukcja: Adam Grabowski. Instalacje wewnętrzne: Michał Lewiński. Drugą nagrodę w konkursie przyznano architektom z warszawskiej Pracowni Architektonicznej BNS s.c w składzie: Witold Benedek, Krystyna Szypulska oraz Bożena Staniszewska. Trzecie miejsce zajęła gdańska pracownia FORMA Sp. z.o.o
rK8Xt3Y2TYj2BveC4C8RBpd82H2LnRbDu0Y7k1pLjWwwGvlzY2I7zVs1Ys9I_chotomow-2.jpg
mzn5ekVKb0RW67IIvDisS7ldc4iHMdH7rbtySQ6qv7V0qlwRoJGW3IHBMBNS_chotomow-3.jpg
jayDwlppGwk3loBfaScqpxJGqOLmcQWbDVyf6J1DIsdctEEokWtVSdqWy3Rq_chotomow-4.jpg
s68AOAs95ulCHYkUo3PKoeYzMDHM9L2Y3ncNIZdcxy9WgSXA5nVQu4akOGyL_chotomow-5.jpg
s9auQnxlDxJR0DJc2THS1XdJVeOfRGZFwDIyyUgge3z7LJsekdpXdcFPdPkr_chotomow-6.jpg
RyxCm8ynfUZSGyJPxmOdpo3YjkHbVZO4TZaTFIsxRExBwcydag5evCAulWNW_chotomow-7.jpg
HEqOOkMDT6LIYlW1mKAvBawBcElAbHtLr6IZRFXchh4SU3ltkaL17Z0cQKou_chotomow-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera