Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lunch pod chmurką

 

Czas czytania: ~3 min


w6sKwfNcrrIavgvg3SDiCqq2zERVR3cUYAWaQlfEijAo8sqaoVLd90nZVTg3_chforum.jpg
Centra handlowe mają przyciągać nie tylko jako konglomerat sklepów i multipleksów, ale też miejsca, gdzie można coś zjeść i napić się kawy. Coraz więcej uwagi poświęca się więc aranżacji części restauracyjnej – tzw. food courtu. Niebanalnie zaaranżowany, może stać się wizytówką galerii handlowej. Tak właśnie ma być w przypadku największego centrum handlowego w Gliwicach – Forum. 20 maja wybrano projekt jego strefy gastronomicznej. Ogłoszony w marcu konkurs kierowany był do studentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Ich zadaniem było zaprojektowanie części restauracyjnej CH Forum, nawiązującej do przestrzeni miejskiej i uwzględniającej elementy zieleni. Uczestnicy mieli do dyspozycji 1000 m² powierzchni, w tym dwie antresole. Musiało się tam znaleźć miejsce dla 3-5 lokali oraz wspólnej części konsumpcyjnej. Po zapoznaniu się z 30 nadesłanymi propozycjami, jury, w którym zasiadła dyrekcja CH FORUM oraz architekci-wykładowcy z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, pierwszą nagrodę przyznało pracy zespołu Jolanty Rzepeckiej z Czechowic-Dziedzic i Łukasza Rozkosza z Żor. Motywem przewodnim ich koncepcji jest przestrzeń i niebo – nad stolikami stojącymi na najniższej kondygnacji zawiśnie „chmura” białych lampionów. Wchodząc na antresolę, ludzie znajdą się ponad pułapem chmur i siedząc w miękkich fotelach o formach zbliżonych do lampionów-obłoków, będą mogli z góry patrzeć na instalację. Będzie ona również widoczna z zewnątrz. Taka „niebiańska” forma food courtu ma, zdaniem autorów, zapewnić nastrój sprzyjający odpoczynkowi i relaksowi, które z centrum handlowym raczej się nie kojarzą. W nagrodę studenci otrzymali 30 tysięcy złotych i możliwość realizacji swojego projektu pod okiem doświadczonej pracowni architektonicznej. Z wyniku konkursu i poziomu zgłoszonych prac zadowolona jest dyrektor CH Forum i przewodnicząca sądu konkursowego – Agnieszka Mielcarz. Jej zdaniem, zwycięski projekt ma ogromny potencjał i chociaż trafi teraz do pracowni architektonicznej, która przygotuje go do realizacji, jego najważniejsze elementy zostaną zachowane. Co ważne, wszelkie konieczne poprawki mają być konsultowane z autorami. Druga nagroda – 15 tysięcy złotych – trafiła w ręce Magdaleny Lejman i Wojciecha Majewicza. Trzecią – 5 tysięcy złotych – otrzymali Jan Ledwoń i Alicja Choła. Zaproponowana przez nich rzeźbiarska struktura dzieląca przestrzeń zdobyła bardzo wysoką ocenę, jednak uznano ją jednak za zbyt trudną w realizacji. Tymczasem obok formy, jednym z najważniejszych kryteriów oceny projektów były walory praktyczne. Jury wyróżniło również koncepcje dwóch zespołów – Magdaleny Kmiecik i Magdaleny Martyniuk oraz Agnieszki Labus i Łukasza Szafranka. Tych drugich zainspirowało sąsiedztwo dworca PKP i postanowili zaaranżować restauracje na wzór eleganckich wagonów kolejowych, a na ścianach zawiesić ekrany, na których byłyby wyświetlane obrazy z gliwickich ulic. Jeżeli prace potoczą się zgodnie z planem, „niebiański” food court w CH Forum zacznie działać jesienią tego roku.
kWUEvcz0lNwF4DbphqOzJBKVr1Mu1GSiD5CryctXy3MPv3LcywN2oZ4CdMdx_chforum1.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera