Edu kostki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Edu kostki

 

Czas czytania: ~2 min


e92ECC8bceW2PSUDAfuEOQxkHpeEHWs4lKm1Tk2SWHczgqUepppYbMEIFZP9_ajd.jpg
Częstochowa ma ambicje stać się ważnym ośrodkiem akademickim. Tamtejsza Akademia im. Jana Długosza chce wybudować sobie nowy budynek, który nie tylko podniesie standard uczelni, ale taż stanie się zalążkiem kampusu przyszłego uniwersytetu. 30 czerwca 2009 został rozstrzygnięty konkurs na projekt nowego gmachu częstochowskiej AJD. Spośród 32 nadesłanych koncepcji najlepsza okazała się propozycja zespołu Architektonicznej Pracowni Autorskiej Jerzego Gurawskiego z Poznania. Nowy budynek Wydziału Nauk Społecznych odznaczać się będzie prostą, zgeometryzowaną formą, nawiązując w ten sposób do istniejących w sąsiedztwie obiektów uczelnianych. Wyróżniać go będzie natomiast bardziej nowoczesne ukształtowanie przeszklonych elewacji. Szukając inspiracji w formach zastanej architektury, Gurawski chciał połączyć nowy budynek z otoczeniem i jednocześnie stworzyć zwornik integrujący rozproszoną zabudowę uczelni. To przywiązanie do kontekstu spotkało się z dużym uznaniem jurorów. Bryła budynku rozbita będzie na dwie części odpowiadające programowi funkcjonalnemu obiektu: w niższej – wejściowej – znajdzie się foyer, szatnie, informacja oraz aula na 300 miejsc i mniejsza sala mogąca pomieścić 100 osób, wyższa zaś przeznaczona jest na funkcje dydaktyczne i administracyjne. Parter i pierwsze piętro zajmą sale dydaktyczne i pracownie komputerowe, biblioteka, recepcja i kafeteria. Na trzeciej i czwartej kondygnacji znajdą się pomieszczenia dziekanatu, administracji i kierownictwa poszczególnych instytutów, a na ostatniej – taras widokowy częściowo przekryty pergolą. Kondygnacja podziemna przeznaczona jest na parking. Kolejnym zadaniem, z jakim musieli się zmierzyć architekci, było zaprojektowanie otoczenia budynku, tak, by sprzyjało integracji życia studenckiego. Na tym polu głównym celem architektów stało się wprowadzenie na działce ładu przestrzennego. Chcą to osiągnąć podporządkowując już istniejące oraz projektowane budynki wspólnej idei kampusu akademickiego o czytelnym układzie ciągów komunikacyjnych, placów i terenów zielonych. Projekt ARPA zakłada wyznaczenie ciągów pieszych, których punktem kulminacyjnym będzie plac pełniący rolę uczelnianego forum – miejsca spotkań studentów wszystkich kierunków. Będzie na nim również można organizować różnego rodzaju imprezy plenerowe. Ważnym elementem koncepcji jest także zieleń, która służyć ma nie tylko rekreacji, ale też stanowić izolację akustyczną i naturalny filtr oddzielający teren uczelni od ruchliwej Al. Armii Krajowej. Inwestycja planowana jest na lata 2011-2012. Na jej przeprowadzenie uczelnia otrzymała dotację w wysokości 10 milionów euro.
5zb1rTPvXXF9igT2vLu3c5qwERsPw8L1FhmOS7shZallpOaWgRTcZzBGnsV9_ajd-2.jpg
yTwHZRpg4bqHS35TlIcMFIrPXAZLhPIAgbj5bgqyH9CgcJFPOy3XZ5NJ39nD_ajd-3.jpg
EIDptU0Qvo6Xt3ldkxhU8maVSs2bZIPGl7m1X1hociYJhnxCOc006eUiykPZ_ajd-4.jpg
q4eMDfofLmbPRb2Acy6q9IiooZQrDgkuXLao0UY3yCLyJmRWh26voN2P71qO_ajd-5.jpg
dTNLEOoZkqgkLlJR2O6JBFIogs880cp5XT98cPa8JtNvN5zhUHQ8ZIhHfR3S_ajd-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera