Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cierpienie uszlachetnia ?

 

Czas czytania: ~1 min


PF1u5xptrFSF2P8eHcxcdwD5iY7RrHBGTbgHPJAPxwRgjfr86zWF1ksvobtz_msn.jpg
Po długich przepychankach warszawski ratusz zaakceptował ostateczną koncepcję kształtu budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Jest dużo lepsza niż konkursowa. Ostatnia propozycja Christiana Kereza różni się dość mocno od wizualizacji, z którą dwa i pół roku temu wygrał międzynarodowy konkurs. Tamten budynek miał dwie pierwsze kondygnacje osłonięte szkłem, zdominowane przez wielkie połacie prostych, szarych ścian. Nowe wizualizacje przedstawiają gmach o prawie białych ścianach. Jasne tafle elewacji schodzą ku ziemi w długich, lekko wygiętych łukach. Dach pofałdowany jest teraz równoległe do ul.Marszałkowskiej, a łuki przeszkleń na dachu są nieco mniejsze niż w ostatniej koncepcji sprzed roku. Wówczas Kerez zaproponował miastu, by budynek miał nie trzy, lecz dwie bardzo wysokie kondygnacje. Ratusz się na to nie zgodził, bo budynek miałby wówczas powierzchnię mniejszą o jedną trzecią. Głównym powodem przestoju projektu oprócz ostatecznego programu były pieniądze. Choć umowę opiewającą na honorarium w wysokości 26 mln zł obie strony podpisały już w kwietniu ubiegłego roku, właściwe projektowanie nie zaczęło się do dziś. Jesienią prace projektowe zamrożono na pięć miesięcy, bo ratusz ustalał z Ministerstwem Kultury, czy i na jakich zasadach w budynku można jeszcze umieścić siedzibę Teatru Rozmaitości. W lutym 2009 do projektowania wnętrz budynku, w tym teatru z jego instalacjami, Kerez wybrał pracownię Stefana Kuryłowicza. Ale jej architekci wciąż czekają na zlecenia od Szwajcara, ten tymczasem przekonuje ratusz, że praca nad teatrem to dodatkowe zadanie, za które powinien dostać dodatkowe wynagrodzenie. Kilkanaście dni temu na spotkaniu z wiceprezydentem Jackiem Wojciechowiczem przekonywał, że na konsultacje ze specjalistami będzie potrzebować dodatkowo ok.1,2 mln zł. Ratusz zadeklarował, że do końca września chce zamknąć kwestie finansowe.
vXfmfGBFBod8ZPFObKYmc0hGmwScWB5d3AgSSVDXj653iGuqGHyn8DIaUWfe_msn1.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera