Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwa w jednym

 

Czas czytania: ~2 min


UtONGU7edx5rklUnvXsVwMrG4fffcjTSkKY4EmQo4bikuKji4qv9Y9vBGWHA_lck.jpg
Lublin – największe miasto wschodniej Polski – wydawało się nieco zapomniane. Tymczasem ten ośrodek ma wielkie ambicje. Wkrótce powstaną tam dwa nowe obiekty – Lubelskie Centrum Konferencyjne oraz nowa siedziba Urzędu Marszałkowskiego – które mają podnieść jego prestiż i nadać bardziej wielkomiejski charakter. 16 lipca rozstrzygnięty został konkurs, w którym wyłoniono projekt obu budynków. Spośród 33 nadesłanych prac jury wybrało koncepcję polsko-belgijskiej pracowni architektonicznej „Projekt” z Warszawy. Jednak kilka dni temu do Urzędu Marszałkowskiego wpłynął protest przeciwko decyzji sądu konkursowego. Złożyła go pracownia, która zajęła drugie miejsce – AMC Andrzej M. Chołdzyńskiego – twierdząc, że autorzy zwycięskiej pracy złamali wiele punktów regulaminu. Decyzja urzędników będzie znana w poniedziałek. Tymczasem, prezentujemy ów kontrowersyjny projekt. Zespół budynków Lubelskiego Centrum Konferencyjnego i Urzędu Marszałkowskiego ma powstać między ul. Grottgera, al. Racławickich i Placem Unii Europejskiej. Zaproponowane przez „Projekt” rozwiązanie zakłada wzniesienie dwóch kontrastowo różnych, połączonych w jeden zespół, brył. Najbardziej charakterystycznym elementem budynku LCK jest zaokrąglony, przeszklony narożnik, w którym umieszczono podwieszoną do stalowej konstrukcji bryłę w kształcie tuby. Znajdzie się w niej sala konferencyjną i sale spotkań, a dostęp do nich zapewnią stalowe kładki i windy. Ważnym aspektem budynku jest otwarcie go na otoczenie – niedaleki Ogród Saski i planowane Centrum Spotkania Kultur. Ma temu służyć maksymalne przeszklenie elewacji, zwłaszcza na poziomie parteru oraz wewnętrzne patio z ogrodem. Ponadto, rysunek posadzki parteru „wychodzi” z budynku na teren placu, płynnie łącząc obie przestrzenie. Na elewacjach budynku, oprócz szkła, dominować będzie piaskowiec. W budynku Lubelskiego Centrum Konferencyjnego znajdzie się Centrum Turystyki i Promocji, część konferencyjna, wystawiennicza i administracyjno-biurowa. Na dachu powstanie restauracja i taras widokowy, a trzy kondygnacje podziemne zajmie parking. Z obłą, przeszkloną bryłą centrum konferencyjnego kontrastuje monumentalny, zamknięty gmach urzędu. Symetrycznie ukształtowaną fasadę poprzedzają sięgające czwartej kondygnacji betonowe słupy, za którymi schowane są balkony ze szklanymi balustradami. Pozostałym elewacjom rytm nadają równe rzędy wąskich, wysokich okien. W założeniu autorów projektu, siedziba Urzędu Marszałkowskiego ma być tradycyjna i poważna, ale zarazem przyjazna. Jej „oswojeniu” służyć będzie zieleń po obu stronach wejścia do budynku oraz wewnętrzne, zielone patia, na które będą się otwierać biura. Oba obiekty są połączone przejściami na każdej kondygnacji. II miejsce zajęła koncepcja opracowana przez wspomniane już konsorcjum warszawskich pracowni AMC – Andrzej M. Chołdzyński oraz RKW Rhode Kollermann Wawrowsky Polska, trzecią nagrodę zaś otrzymało STUDIO S – Biuro Architektoniczne Michała Szymanowskiego. Jury przyznało również trzy honorowe wyróżnienia – konsorcjum firm Dedeco ze Szczecina i Gray International z Warszawy, stołecznej Pracowni Projektowej Dariusza Kwiatkowskiego oraz Studiu EL Edwarda Lacha z Wrocławia.
HaVknErR0afp2ZPTTS6wNDW4qo9QTnY1qJ6lQZp8M7x9Idaf43jDdxvJpXfu_lck-2.jpg
hzXpZYoRCfJl5GHCkGpqj8FG3avsX4DahFEfSw6nldYRMsP2nRtz4iEbSVFg_lck-3.jpg
IXp2IRlJoripBpP6AXNNRxDpB03lf2BCKQ20AHvyKLPrFariYuIPv7cFIsJH_lck-4.jpg
AZZBJuetveqsMAKs9eHRAJw5j6aR01E5YdnIhqe2Ua5ds3kpRx0iwFt1hngS_lckum.jpg
1CkzegO1Lg5574WTwE4AMGOSE4h99Kzj9wKdcW8OFVL1wFeRIwcbsEr6jiEB_lck-um.jpg
3XyIW7YBqVHOV9XemzDo9ZGTvUXro8r929jGvS5q1WcQa71tyDkV9jzX63lT_lck-um-2.jpg
3VVaWX1xxFrAg94nSeOwJjiGPMSBLWuGYecxWNtZOv6Vt5ONLmkWG4FSZ802_lck-um-3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera