Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dolne Miasto inaczej

 

Czas czytania: ~3 min


1z5utFD6fVhgFIomxfV530r5tGe4e2TIDRICOYf3r9bxOFRMGzdOnjeh4wun_agrest-gz.jpg
Pisaliśmy już o tym, jak po artystycznej ingerencji Galerii Zewnętrznej Miasta Gdańska będzie wyglądać skwer przy ul. Dolnej.

iq7C429MOJjilTaKzTPP1VoA7dQvIZaSja2m6zwOskdKwR0TQ7OF1KxdQWMB_agrest-gz-2.jpg
Dziś prezentujemy projekt, którego autorami są jedyni uczestnicy konkursu z Polski – trójmiejska Agrest Group – zwycięzcy gdańskiej edycji i ogólnopolskiego finału „Akcji-kreacji. Projektowania na żywo”.

Zespół, w skład którego weszli projektanci z różnych pracowni – Szymon Goździkowski (A_7 pracowania architektoniczna), Hubert Kowalski (Kowalski Architekci sp. z o.o.), Filip Kozarski (lowbudget), Paulina Porębska (A_7 pracownia architektoniczna), Piotr T. Wojciechowski (pio studio) – zaproponował rozwiązanie wyróżniające się na tle pozostałych racjonalnym, architektonicznym podejściem do zagadnienia, proponując przekształcenie zdegradowanego dziś skweru, służącego głownie jako parking, w miejski salon – popularne wśród mieszkańców miejsce spotkań i odpoczynku.

Chcąc zachęcić ludzi do zatrzymania się i spędzania czasu na otoczonym jezdniami placu, architekci postanowili odizolować do go od zgiełku ulicy i stworzyć częściowo zamkniętą enklawę spokoju. W ich projekcie przestrzeń miejska nabiera charakteru „wnętrza mieszkalnego”, w którym funkcję ścian pełnią rosnące po obu stronach skweru drzewa, dachem natomiast są markizy, których położenie można dowolnie zmieniać, tworząc przestrzenie bardziej intymne lub otwarte. W „salonie” pojawiłyby się kojarzące się z odpoczynkiem meble– krzesła, fotele, kanapy i stoliki – ustawione na platformie-podłodze. Byłby one przystosowane zarówno do spotkań w większym gronie jak i do indywidualnego odpoczynku z książką czy gazetą.

Celem, jaki postawili przed sobą projektanci z Agrest Group, było nadanie niezauważanej dziś i omijanej przestrzeni miejskiej nowego znaczenia, przekształcenie jej w stały element codziennego życia gdańszczan, a także scenę wydarzeń społecznych i artystycznych. Jej wygląd nieustannie by się zmieniał, kształtowany przez użytkowników dostosowujących układ mebli do swoich potrzeb. Przekształcony w zewnętrzny salon plac zacząłby żyć własnym życiem, a to – zdaniem autorów projektu – jest warunkiem niezbędnym dla właściwego funkcjonowania przestrzeni publicznej. W przeciwnym razie może ona ulec stopniowej degradacji i zapomnieniu.

W porównaniu z projektami wybranymi do realizacji – zarówno nagrodzonym „Zapachem koloru” Carmen Einfinger, jak i wyróżnionym „Wodzem-huśtawką” Fernando Sancheza Castillo – koncepcja Agrest Group może się wydawać mniej spektakularna czy „artystyczna”. Co nie znaczy, że mniej interesująca. Po prostu – widać w niej rękę architektów, którzy z jednej strony puszczają wodze fantazji, z drugiej jednak realistycznie podchodzą do kwestii realizacji i późniejszego funkcjonowania projektowanych przez siebie obiektów. Ich propozycja to nie olśniewający kolorami obraz czy pomysłowa rzeźba, ale kawałek dobrej, miejskiej przestrzeni, która przede wszystkim ma służyć mieszkańcom Gdańska.
6wr3VVwiZDZh313aBuKJI5ddShRkjPuMbKvLP61haHvVPjgnAKXVngQfArS1_agrest-gz-3.jpg
WV2nv8AVA13S3Nn3IJFJSnADsuTGE0dEhzTUpTzlTs1hPUU2EZD49f1UvWxu_agrest-gz-4.jpg
KoUk2HZvEca560UZjhvzSDB0jerI9zhitYygMyzvUYRZcTN7Yeco85nELO1D_agrest-gz-5.jpg
9HVKVKhMCZLwWzESpHT7ync3kyZ1Kgehd6sFrdHCztPS4Am05mPpOwT4UAWD_agrest-gz-6.jpg
reWTnLHw3EwiIzpFXGC7ZV3RiEl0jdbIsNYQtlaqWcpmCAHxCOmiMpPAa3nl_agrest-gz-7.jpg
12ScsNGenOWOhixDWqdAhT18mhiUfmNu9Gu3LgRxVNZE1i3IbHinVmmviRKM_agrest-gz-8.jpg
UlcxJ3DvsmMhmP0pZmvsP3EDZwASEO7o71NE0NHYYZ4LEUam1KTOaezm4lKV_agrest-gz-9.jpg
FxyQib2l6OUdxscFvEGjq0tADXWAvBKZOuxmPdYIAfkcf2j0MB9TI127XXjt_agrest-gz-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera