Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum ze stali

 

Czas czytania: ~3 min


W4L7kpTxwVC86LGDuAbqfnh9opIXSbFJBvFfr18fmt3r37YP3oM5W11uSmmL_muzuem-wojska-polskiego.jpg
Wiadomo już, jaką metamorfozę przejdzie Warszawska Cytadela, zanim stanie się nową siedzibą Muzeum Wojska Polskiego. W poniedziałek, 31 sierpnia, ogłoszono wyniki konkursu na projekt muzealnego kompleksu. Najlepsza okazała się propozycja młodych architektów z warszawskiej pracowni WXCA Szczepana Wrońskiego i Wojciecha Condera. Zadaniem, z jakim musieli się zmierzyć uczestnicy konkursu, było stworzenie urbanistyczno-architektonicznej koncepcji adaptacji dawnej twierdzy. Zwycięski projekt zakłada wzniesienie potężnego budynku na osi al. Wojska Polskiego i Bramy Straceń oraz dwóch mniejszych pawilonów po obu jego stronach. Budynki, nawiązując do układu XVII-wiecznych pawilonów gwardii pieszej, stworzą architektoniczną oprawę dla centralnego, reprezentacyjnego placu o powierzchni 10 tysięcy m², który mógłby „przejąć” część uroczystości z pl. Piłsudskiego. Zaprojektowane przez WXCA założenie, mimo monumentalnych, odpowiadających randze obiektu, rozmiarów, odznacza się prostotą i minimalizmem. I właśnie to, w połączeniu z klarownym układem funkcjonalnym, zdobyło mu uznanie jurorów. Chcąc, by nowe budynki kolorystycznie pasowały do ceglanych murów twierdzy, architekci postanowili pokryć ich elewacje siatką ze cortenu, czyli pokrytej patyną stali przypominającej zardzewiałą blachę. Ażurowa, przepruta różnej wielkości otworami okładzina jest też prostym nawiązaniem do wojskowego kamuflażu – siatki służącej do maskowania czołgów i dział. Przez jej otwory do budynku będzie wpadało światło, które ożywi w ascetyczne wnętrza. Taka sama jak na elewacjach „zardzewiała” okładzina pokryje kładkę dla pieszych, która zostanie przerzucona przez fosę na osi al. Wojska Polskiego. Poważny i surowy charakter obiektu łagodzić będzie zieleń, która pojawi się na płycie placu. Wchodzących do głównego budynku witać będzie monumentalny hol zajmujący całą wysokość budynku. Przeszklona fasada zapewni wizualną łączność ze znajdującą się na tej samej osi Bramą Straceń, dodatkowo wyeksponowaną dzięki obniżeniu poprzedzającego ją terenu. Reprezentacyjny hol stanowić będzie centralną przestrzeń budynku, komunikującą zorganizowany na czterech kondygnacjach program funkcjonalny (kondygnacja podziemna przeznaczona jest na magazyny i parkingi). Oprócz przestrzeni wystawienniczej wewnątrz głównego gmachu, architekci przewidzieli także miejsce dla ekspozycji plenerowych. Częściowo zadaszone i obudowane pawilony stworzą „ekspozycyjne pierzeje” Placu Gwardii. Ponadto, na wzgórzu obok nowego gmachu prezentowane będą samoloty i czołgi. By lepiej je wyeksponować, na powierzchnia wzgórza zostaną utworzone faliste wypiętrzenia i obniżenia terenu. Drugą nagrodę jury przyznało pracowniom APA Markowski Architekci i Projektor Architekci z Warszawy, trzecią zaś – zespołowi Macieja Kuryłowicza. Wyróżnienia otrzymali: KAPS Architekci (Warszawa), AMC – Andrzej M. Chołdzyński (Warszawa), Studio Lisiak (Poznań), NOW Biuro Architektoniczne (Łódź), Mąka Sojka Architekti (Warszawa), Karczewski&Bernier Architects i ATI, Warszawa/Paryż. Najbliższy rok zajmą przygotowania do inwestycji. Budowa ma się zacząć w 2011 r., i potrwać dwa lata. Szacuje się, że inwestycja pochłonie 470 milionów złotych. Mają one pochodzić ze środków Ministerstwa Obrony Narodowej, które, z powodu kryzysowych oszczędności, zmaga się z poważnymi cięciami budżetowymi. Szansą dla muzeum wydają się więc środki unijne, o które władze placówki zamierzają się starać.
v6Pgzo9HML6UJzXlOmVKTP6W71qtYUHPPPCS7DmxvxIvTanjdSq6zuNTb8Zy_muzuem-wojska-polskiego-2.jpg
DMKfL9riBapYBTVul2uWCsoAnHD6DAoXbImq42JGtjoMsqi9vHRIzZNqoioY_muzuem-wojska-polskiego-3.jpg
vwrS7cwazz2Ww0CGEADL1dP2WiQgajzdcAaYRyOrXCx2AbfBmKvNo0GR0k3Y_muzuem-wojska-polskiego-4.jpg
rSvw4DXkmhcqzHlBplJeWLnJE1TP3J8ur9TBC7Kyi7pkCHNWuwQ9vk0nj4Bt_muzuem-wojska-polskiego-9.jpg
JqBbBvysNeKODqheSPkGKziTe9Ylhf7zWGN0dqndtN7GuXswplyD07xLKESn_muzuem-wojska-polskiego-5.jpg
InWCT9cdoVKl31PHCMIlmcEYqfQV4cBh4RIrX3J6cUBoFqluh1J28TVZQvoi_muzuem-wojska-polskiego-6.jpg
bxE5oY4v1kWHTyHJwmjiaPvaG57dDVltDuXVMeZsDibDcWqFogtF2C7YDPLf_muzuem-wojska-polskiego-7.jpg
3Ab6xbei7Z7TyzfwAAYdkbAxqhaINECJf7fyMGCS8iUGkpTjAVcou3bXWsXw_muzuem-wojska-polskiego-8.jpg
kaeXtUtV2YdHmt6oKECOPqtWABQVXQzqmY3iobQCZHcchQRnF854lcbts52m_muzuem-wojska-polskiego-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera