Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarne kąty

 

Czas czytania: ~2 min


0kx93JZNBKVD353QlU0QCvo7OSBdBeuxEf452U25jpeixdXyXkgpQyzP9m5L_rpwizualizacja.jpg
Na pierwszym miejscu – funkcjonalność i powściągliwość. Pozbawiona dekoracji prostopadłościenna bryła o jednolitych, ciemnych elewacjach mieścić będzie surowe wnętrza z wyeksponowanym betonem konstrukcyjnym. To nowy biurowiec firmy Rödl&Partners, który stanie w narożniku ulic Kazimierza Wielkiego i Zygmunta Starego w Gliwicach.
P8yuCLyHvRGwXmWjPMEcytzyyYTjBZ9OSb1RINLBLx7eKOzsRC4RzNflReXF_rpzagospodarowanie.JPG
Koncepcja obiektu powstała w śląskiej pracowni Medusa Group, która w bezpośrednim sąsiedztwie przeznaczonej pod biurowiec działki zaprojektowała już wielorodzinne budynki mieszkalne, w tym ukończoną niedawno adaptację stuletniego spichlerza na lofty oraz modernizację magazynów. Jeden z nich, który ze względu na zły stan techniczny musiał zostać wyburzony, zastąpi czteropiętrowy budynek biurowo-usługowy.

Chcąc wpisać nowy obiekt w kontekst otoczenia, a jednocześnie uniknąć tworzenia oczywistej analogii poprzez zastosowanie takiego samego materiału jak w zabudowie historycznej (czyli cegły), architekci postawili nawiązać do prostoty i utylitaryzmu XIX-wiecznych obiektów. Efektem jest oszczędna i w pełni podporządkowana funkcji forma. Na elewacjach budynku zaś pojawi się materiał nowoczesny – okładzina z płyt włóknocementowych w grafitowym kolorze. Perforowane płyty przesłonią też nieregularnie rozmieszczone okna na elewacji południowo-wschodniej (czyli od strony ul. Zygmunta Starego) oraz bocznych. Sprawią one, że w ciągu dnia budynek będzie wyglądał jak niedostępna, monolityczna bryła i dopiero w nocy – podświetlony od środka – zmieni swoje oblicze. Inaczej potraktowana została elewacja północno-zachodnia – od strony sąsiedniego zespołu zabudowy. Duże okna otworzą wnętrza na otoczenie, zapewniając widok na spichlerz i poprzedzający go plac. W oknach pojawią się żaluzje, których położenie pracownicy będą mogli regulować w zależności od swoich potrzeb.

Na parterze budynku znajdą się niezależne, dostępne od ul. Zygmunta Starego, lokale usługowe i restauracje oraz serwerownia i magazyn. Kolejne trzy kondygnacje zajmą biura o elastycznych, otwartych planach dających możliwość swobodnej aranżacji. Na najwyższym piętrze zaplanowano salę konferencyjną oraz taras.

Autorzy projektu podkreślają ekologiczne walory budynku – niewielkie zużycie energii, niską emisję zanieczyszczeń do atmosfery oraz zastosowanie przyjaznych środowisku materiałów budowlanych i urządzeń technicznych. Budynek będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych.

Biurowiec ma być gotowy w marcu przyszłego roku.

ePgjCPwP1pEWj2NOnVqpqli6QF5WCtHVMJVePsixBaS8HU2wRZdD1BhG20kH_rip1.jpg
FRAro85n3oxmRWHRsexWjAPq2Z5VZ8RRqN3putyrwAd2H29e4rYekHzQPusO_rip2.jpg
2f8gdPLEBTjRBLL8sVNeMF85FxS6WpChYLSGjSy4DV2M6CwRjmdXlrw6Kq1X_rip3.jpg
iS1AhwRZPwPBToTBvy6ebJwRxuOrmEY5jX6kfjrhNGXuuUK3qNXNCqXnOyZD_rip4.jpg
XoQ3rcP1UmNxLuwehfG2KBkkZTbOcqq7OJG8Q3KEFM2Ib14qESmrwS8bVe4P_rip6.jpg
XydmB4OXaIwkSAd6l9c7l6FUI6xUcEh0DwQNuIEaB3cYAw8MSN4kDJDAvDPz_rip7.jpg
aQeVeUcKCdSZ8p755rR8hD85MqhyHKbYN86cbEFd7LYlldziFcSKz6eKu1Ar_rip8.jpg
dQV7bimgb5LLJ4GgsdYFVaDJx17eCZo9kX7jNspFfjUB6DMQuZmDFc7EJaqA_rip9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera